Pametno sve

Pogledaj sve kategorije

2013 - Apr - 21

Sećam se kada sam, kao novopečeni otac, prvi put video „digitalnu cuclu“. Radi se o normalnoj cucli za bebe koja u sebi sadrži toplomer i mali displej na kome se može očitati temperatura deteta u svakom trenutku. U ono vreme to je bila poprilično revolucionarna naprava i, barem za mene, najava vremena kada će gotovo svi predmeti koje svakodnevno koristimo biti na neki način „pametni“, odnosno sposobni da prevaziđu svoju osnovnu upotrebnu vrednost i podignu je na jedan potpuno novi nivo.

Dugo je sinonim za digitalno doba bio primer pametnog frižidera povezanog na internet, sa mogućnošću automatskog detektovanja sadržaja i onlajn naručivanja namirnica. Ovih dana čitam da su inovatori otišli jedan korak dalje, ili bi se moglo reći niže. Naime, napravljena je pametna viljuška koja vas obaveštava kada jedete brže nego što je poželjno i na taj način brine o vašem zdravlju. Mehanizam je jednostavan, ako jedete prebrzo i previše, viljuška će početi da vibrira i upozoriti vas da obratite pažnju. Iza ideje stoji činjenica da su mnoge bolesti direktno povezane sa načinom na koji u organizam unosimo hranu. Posle pametne kašike koja je sposobna da meri količinu sadržaja u njoj, a koja je na tržištu prisutna već neko vreme, ostaje još samo da se i nož „opameti“ pa da imamo kompletan digitalni escajg.

Kao i uvek, postoje i kritičari ovakvih inovacija, odnosno oni koji smatraju da je u nekim oblastima tradicionalni pristup mnogo ispravniji. Premda njihovi argumenti ponekad deluju veoma ubedljivo, mišljenja sam da sve što podiže kvalitet života ljudi i pomaže u očuvanju zdravlja ne može biti loše. Naravno, ostaje pitanje da li sami treba da posvetimo pažnju svom izgledu i zdravstvenom stanju, ili ćemo jednu tako važnu stvar prepustiti viljušci.

Zanimljivost: HapiFork, kako je nazvana pametna viljuška, može se nabaviti za 100 američkih dolara, a cilj je prikupljanje sredstava za dalji razvoj i pojeftinjenje proizvodnje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *