Fejsbuk kod kuće

Pogledaj sve kategorije

2013 - Apr - 14

Dočekasmo, eto, da vidimo šta se to u stvari krilo iza priče o tome da Fejsbuk priprema svoj telefon. Ispostavilo se da to baš i nije pravi, fizički aparat, već softver koji može bilo koji Android uređaj da pretvori u „Fejsbuk telefon“ tako što će u prvi plan istaći sadržaje sa društvene mreže. Neki proizvođači već najavljuju modele na kojima će Fejsbuk Houm biti preinstaliran, ali ne bi trebalo da bude prepreka da svako po želji preuzme i podesi ovaj dodatak, najpre na nekoliko odabranih modela, a kasnije i na svima ostalima.

Ako znamo kolika je zavisnost brojnih korisnika od najveće svetske društvene mreže, može se sa sigurnošću reći da je ovo dobar, čak odličan potez. Videćemo uskoro šta kažu statistike upotrebe, ali je u svakom slučaju ovo mnogo manje ulaganje nego da su razvili svoj aparat i ušli u konkurentsku borbu protiv mnogo iskusnijih protivnika. Ovako su neke o njih čak dobili za saveznike.

E sad, mnogo zanimljivije su neke druge nuspojave i analize stručnjaka. Najpre, stoji činjenica da predstavljanje Fejsbuk Houma, marketing, pa čak i neki detalji samog softvera podsećaju na poruke koje je Majkrosoft koristio još pre nekoliko godina kada je najavljivan Vindouz Fon operativni sistem. Doduše, i kod njih je bilo sličnosti sa nekim drugim programima, tako da se tu radi o veoma sivom području u kome je teško odrediti ko je u pravu. Osim toga, postavlja se pitanje na koji način bi ozbiljnije uključivanje Fejsbuka moglo da odnese prevagu u ratu Android protiv Ajfona. Ovakve mogućnosti prilagođavanja mobilne platforme konkretnom ukusu i potrebama korisnika mogle bi da odnesu prevagu u korist Guglovog „čeda“, dok Epl i dalje ostaje zatvoren. To se pokazalo kao dobra strategija dok je sa svojom vizijom Stiv Džobs vodio kompaniju. Sada, međutim, više nisam siguran.

Zanimljivost: Godišnji prihod Fejsbuka u prošloj godini iznosio je nešto više od 5 milijardi dolara.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *