Sezona kupina

Pogledaj sve kategorije

2013 - Apr - 07

Eplovi Ajfon uređaji i Guglov Android sistem zasigurno ne bi stekli toliku popularnost da pre njih tržište PDA aparata i mobilnih telefona nisu oblikovale kompanije poput Palma, Nokije, Sonija, Majkrosofta i drugih. Jedan od najzaslužnijih svakako je kanadski RIM (skraćenica od Research in Motion) sa svojim Blekberi modelima (eng. blackberry, kupina). Naime, oni su publici, pogotovo poslovnoj, približili ideju komunikacije elektronskom poštom u pokretu i na taj način kreirali svest o mogućnosti korišćenja mobilnih uređaja kao malih računara.

U međuvremenu se paradigma još jednom promenila, prostrani ekrani na dodir i stotine hiljada dodatnih aplikacija postali su „hit“, pa su male alfa-numeričke tastature i kuglica za navigaciju na Blekberi uređajima gotovo preko noći prevaziđeni. Taman kad je izgledalo da će RIM biti još jedan primer kako se sporo prilagođavanje trendovima u IT industriji skupo plaća, desile su se neke promene. Naime, RIM je početkom godine predstavio potpuno novi operativni sistem fokusiran na ekrane osetljive na dodir, sa mnogo modernijim funkcionalnostima, a tim povodom ujedno i zamenio naziv firme daleko prepoznatljivijim imenom „Blekberi“.

Naravno, tek treba da vidimo da li su velike promene stigle u poslednjem trenutku ili je, na duže staze, za Blekberi trka ipak potpuno izgubljena. Verni korisnici još uvek postoje u nemalom broju, premda se njihovi redovi već neko vreme sistematski osipaju. Uz sveže ideje kojih očigledno ima i inovativnost kakvu su pokazali na svojim počecima, možda Blekberi sa novim imenom kompanije doživi i novu mladost. Pokazatelji prodaje kažu da se stvari za sada odvijaju dobro, ali je veoma bitno da ponovo pridobiju poslovne korisnike, pogotovo u SAD, koji su im tradicionalno naklonjeni. E sad, ne treba zaboraviti da ni konkurencija ne miruje…

Zanimljivost: U prethodnih deset godina, na globalnom tržištu prodato je nešto preko 200 miliona Blekberi uređaja

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *