Vreme je

Pogledaj sve kategorije

2013 - Mar - 31

Krajem prošlog leta sam na ovim stranama pisao o tehnologiji vezanoj za ručne časovnike. Tom sam prilikom konstatovao kako se – i pored brojnih pokušaja razvoja inovativnih digitalnih „pametnih“ satova – korisnici na kraju obično odlučuju za stari dobri časovnik kakav se izrađuje već vekovima unazad, a koji obezbeđuje informaciju o tačnom vremenu, minimalnu potrošnju energije, robusnost i otpornost na intenzivno korišćenje kroz duži period i u najrazličitijim uslovima. Takođe sam rekao i da nije dovoljno samo doneti odluku da je došlo vreme za novu tehnologiju, nego je bitna i zrelost tržišta, odnosno spremnost publike da prihvati drugačija rešenja. Poslednjih dana, čini se, ove su tvrdnje ponovo na ispitu.

Naime, pored niza manjih igrača, sada su se i najveće kompanije uključile u (ponovni) bum u razvoju pametnih ručnih časovnika. Poslednji u nizu je Gugl, a prema nekim izvorima za ovaj projekat je zadužen deo firme koji se bavi razvojem Android sistema. Ovo je zanimljivo najpre zbog toga što je bilo za očekivati da će na novom gedžetu raditi ista ekipa koja razvija futurističke naočare, što opet može da znači da će se sat u prodaji naći relativno brzo. Pritisak je razumljiv ako znamo da se već nedeljama unazad govorka da Epl sprema proizvod sa verovatnim nazivom „iWatch“, dok je Samsung već najavio svoj napredni digitalni ručni časovnik.

Takođe se govori o nekim od najavljivanih revolucionarnih tehnoloških rešenja, poput zakrivljenih i savitljivih ekrana, novih tipova baterija koje bi znatno unapredile autonomiju uređaja i izuzetno laganih materijala. Ostaje da vidimo sa koliko će uspeha ovi novi proizvodi biti primljeni na tržištu. Ono što može da se vidi u prvim najavama deluje impresivno, ali su jednako impozantno izgledali slični uređaji u prethodnim decenijama, pa nikada nisu postigli značajniju popularnost.

Zanimljivost: Prvi digitalni džepni časovnici pojavili su se na tržištu još krajem devetnaestog veka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *