Leteća paranoja

Pogledaj sve kategorije

2018 - Oct - 23

Male bespilotne letelice, popularni dronovi, pored toga što pružaju dobru zabavu i priliku za snimanje fotografija i video klipova iz neobičnih perspektiva, mogu značajno da pomognu u brojnim oblastima. Jedna od korisnih primena je kontrola i nadgledanje instalacija na nepristupačnim terenima, za šta je ranije morao da bude angažovan skupi helikopter sa posadom. Zbog toga u svetu zaposleni u različitim institucijama sve češće koriste svoje privatne dronove za obavljanje posla, dok postoje i posebni namenski dronovi za profesionalnu upotrebu.

Idiličnu sliku kvari činjenica da se snimci koje prave dronovi mogu pohranjivati na internet serverima (popularni „klaud“), pa su podložni hakerskim napadima i eventualnim slučajnom ili namernom „curenju“ informacija. Na primer, već više od godinu dana odvija se pričao o tome da je američka vojska zabranila nabavku i korišćenje komercijalnih i specijalizovanih dronova nekih kineskih proizvođača. Kao obrazloženje ističu sumnju da ove letelice kineska vlada koristi za špijuniranje američkih postrojenja, infrastrukture i vojnih instalacija tako što se podaci koje snimaju dronovi neovlašćeno koriste. U međuvremenu se ovim povodom razvila oštra debata u kojoj, čini se, nema pobednika jer argumenti obe strane deluju podjednako ubedljivo. Tačno je da postoji tehnička mogućnost da snimci završe tamo gde ne bi trebalo, ali je evidentno i da kompanije ozbiljno rade na sigurnosti svojih sistema i da ne žele da izgube poverenje kupaca. Mnogo važnija jeste činjenica da su u digitalnom svetu današnjice podaci i informacije veoma „ranjivi“, što smo videli na primerima više afera koje su potresle velike internet igrače. Dronovi su samo jedna od mnogobrojnih novih vrsta uređaja koji mogu biti potencijalne mete zloupotreba i u tom svetlu se ne razliku mnogo od telefona, elemenata pametnih kuća, nosive tehnologije ili bilo kog računara povezanog na internet.

Moje lično mišljenje je da – umesto što podležemo paranoji – treba da poradimo na edukaciji širih slojeva korisnika, posebno mladih. Pisao sam već o tome da je sajber sigurnost grana informacionih tehnologija koja će u budućnosti imati veliki značaj, kao i da će stručnjaci koji rade u ovoj oblasti biti traženi i na ceni. To je prilika da mladi ljude koji žele da svoju budućnosti grade u IT industriji budu konkurentni na svetskom tržištu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *