Robot nastavnik

Pogledaj sve kategorije

2018 - Oct - 31

Većina stručnjaka se slaže da je školski sistem kakav danas funkcioniše u većini država, zastareo i prevaziđen. Nastao je u pretprošlom veku iz potrebe obrazovanja kadrova koji bi bili prilagođeni potrebama industrijske revolucije. Digitalno doba u kome živimo, a koje neki nazivaju i četvrta industrijska revolucija, zahteva jedan potpuno drugačiji pristup i sveže ideje kako bi školovanje ponovo postalo primamljivo za mlade ljude.

Pre nekoliko godina u SAD je pokrenuta eksperimentalna škola nazvana „škola pojedinca“ (eng. „school of one“). Cilj je bio da se pokaže u kojoj meri napredna softverska rešenja mogu da transformišu obrazovni sistem. Ideja je da softver prati razvoj sposobnosti, navike i napredak svakog pojedinačnog deteta i „u hodu“ kreira plan, program i način izvođenja nastave personalizovan za konkretnog učenika. Još ranije je dokazano da nisu sva deca u istom uzrastu spremna za učenje određenih oblasti, ali i da nekima više odgovara individualni rad, drugima radionice, trećima da sami uče uz pomoć računara itd. Škola pojedinca koristi informacione tehnologije da bi se potencijal svakog deteta maksimalno iskoristio, a proces sticanja znanja i veština učinio zabavnim. Na žalost, u praksi je teško organizovati ovakvu vrstu nastave u velikom broj škola jer zahteva mnogo nastavnika i komplikovanu skupu infrastrukturu. U budućnosti bi ovo moglo da se promeni. Naime, futurolozi koji se na naučnoj osnovi bave predviđanjem razvoja tehnologije u budućnosti, predviđaju da bi napredak veštačke inteligencije mogao da dovede do toga da roboti izvode nastavu, najčešće onlajn. To ne znači da će nestati zanimanje nastavnik, naprotiv. Mudrost, kreativnost i životno iskustvo ljudi u obrazovnom sistemu biće korišćeni za kreiranje planova i programa, definisanje algoritama i programiranje veštačke inteligencije. Procena je da bi do 2030. godine ovakav jedan sistem mogao u potpunosti da zaživi širom sveta.

Koliko god da se eksperti slažu u tome da školski sistem mora biti promenjen, toliko se spore oko toga kako bi neki budući trebalo da izgleda. Slika koju sam opisao samo je jedna od ideja i mogućnosti – čini mi se vrlo verovatna. U svakom slučaju, verujem da će u budućnosti obrazovanje biti jedna od najvažnijih oblasti IT industrije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *