Mali i efikasni

Pogledaj sve kategorije

2008 - Mar - 09

Zanimljiva se priča desila pre nekog vremena u kompaniji Palm, kod nas poznatoj po tome što je prvim Palm Pilot PDA aparatima utrla put ovoj kategoriji uređaja. Naime, oni su prošle godine najavili Foleo, pristupačan uređaj za povezivanje na Internet i rad sa ličnim podacima, koji je po formi identičan notebook računarima, ali znatno manji i lakši. Džef Hokins, jedan od osnivača firme, insistirao je na tome da je Foleo najbolja ideja koju su ikad dobili. Brojni kritičari i istraživači tržišta nisu delili njegov entuzijazam, pa se od ovog proizvoda odustalo krajem prošlog leta. Nekoliko meseci kasnije, svi veliki proizvođači se spremaju da proizvode računare slične Foleu, pa ispada da je gospodin Hokins bio u pravu. O čemu se ovde radi?

Razvoj ultrapronosnih personalnih računara (Ultramobile Personal Computer, UMPC) traje već nekoliko godina sa idejom da obezbedi značajniju upotrebnu vrednost od one koju poseduju pametni telefoni i klasični PDA računari, ali bez gubitka na prenosivosti. Uobičajena UMPC platforma  – koju su zajednički razvili Microsoft, Intel i Samsung -podrazumeva ekran dijagonale 7 inča ili manje (najčešće osetljiv na dodir), brzinu procesora do 1 GHz, oko 512 MB memorije i većinu standardnih priključaka i modula uključujući USB, WiFi, Bluetooth, VGA i mrežni adapter. Kao operativni sistem najčešće se koriste Microsoft Windows ili Linux, a neke od poznatijih modela proizveli su Samsung, Nokia, OQO, HP, Asus, Fujitsu, VIA, Sony i drugi. Tržište je do sada na UMPC modele reagovalo sa promenjivim oduševljenjem, a i sama kategorija je još uvek nejasno definisana.

Neprofitna organizacija OLPC – One Laptop Per Children (jedan laptop po detetu) pokrenula je inicijativu doniranja jeftinih laptop računara deci u nerazvijenim zemljama kako bi im se pružila prilika za edukaciju, izražavanje i istraživanje. Njihov model XO bi trebalo da dostigne željenu cenu od 100 američkih dolara, ali je zbog troškova produkcije ona još uvek oko 200 USD. Niska cena je postignuta najpre korišćenjem fleš memorije umesto hard diska i pratećih komponenti, kao i izborom jeftinijeg displeja. Sličan koncept, takođe namenjen prevashodno mlađoj populaciji, predstavio je i Asus svojim Eee PC modelima koji se od nedavno mogu naći i na našem tržištu. Eee PC je u svetu za kratko vreme postigao veliku popularnost zbog izuzetno pristupačne cene, ali i funkcionalnosti koje zadovoljavaju većinu osnovnih potreba kao što su krstarenje Internetom, rad sa elektronskom poštom, obrada dokumenata, tabelarnih proračuna i prezentacija, pa čak i uživanje u multimediji. Očekuje se da ovaj i slični modeli postanu odlična alternativa za drugi računar u porodici i da privuku publiku svih generacija, što je pokrenulo i ostale proizvođače na ozbiljniju razradu ove ideje.

Za obične korisnike ovakav razvoj situacije može da znači još pristupačnije cene i veći izbor modela, ali je pitanje kako bi se popularizacija UMPC kategorije odrazila na računarsku industriju uopšte, najpre zbog mogućeg smanjenja prodaje klasičnih računara. Majk Ebari, potpredsednik kompanije Sony, nedavno je izjavio da bi uspeh Asusovog Eee PC-ja ostale proizvođače doveo u nepriliku jer bi ih primorao na dodatno spuštanje cena u industriji gde su margine zarade ionako male. Zbog toga većina proizvođača sprema odgovor u vidu sličnih modela. Poprište za borbu se polako priprema, pa nam ostaje samo da vidimo da li će se i Palm vratiti svom Foleo konceptu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *