Milijarde za ideje i korisnike

Pogledaj sve kategorije

2011 - May - 15

Vest da Microsoft kupuje Skype zatekla me je na poslovnom putu u inostranstvu, baš kada sam koristio ovaj servis za komunikaciju sa prijateljima i saradnicima. Naravno, nagoveštaja da će se nešto slično desiti bilo je i ranije, ali su za kupovinu ove kompanije istovremeno bili zainteresovani i drugi ozbiljni konkurenti – pre svih Google, Apple i Facebook. Ipak, presudila je ponuda od neverovatnih 8,5 milijardi dolara koju je dao Microsoft. Pokušaću da barem malo pojasnim zbog čega jedan Internet servis zaista i vredi toliko ogromnu sumu novca.

Za one koji možda ne znaju, Skype je softverska aplikacija koja služi za komunikaciju putem Interneta (popularni VoIP servis o kome sam ranije pisao). Postoji mogućnost razmene instant poruka, pozivanja glasom, kao i video konferencija, a program je dopunjen i nekim dodatnim funkcionalnostima poput razmene fajlova, pristupa ekranu udaljenog računara i slično. Pozivi između dva računara su potpuno besplatni, a ako želite da sa računara nazovete fiksni ili mobilni telefonski broj, morate unapred da uplatite određenu sumu novca vezanu za vaš nalog. Naravno, cene ovakvih razgovora daleko su niže nego u slučaju klasičnih telefonskih poziva.

Skype danas ima 170 miliona korisnika širom sveta koji godišnje provedu najmanje 210 milijardi minuta u međusobnim razgovorima. Pošto je na Internetu broj korisnika i njihova vernost servisu najvažnija roba, a Skype je sve popularniji, jasno je odakle toliko interesovanje nekoliko velikih igrača za kupovinu ove luksemburške kompanije. Za Microsoft je ovo najveća akvizicija u istoriji, ali se nadaju da će ugradnjom Skype tehnologije u ostale svoje proizvode (Outlook, Lync, Hotmail, Messenger i drugi), dodatnim unapređenjem same Skype aplikacije i povećanjem broja korisnika to ulaganje višestruko isplatiti. Osim toga, postojeći korisnici Skypea predstavljaju ozbiljnu publiku kojoj će biti ponuđeni drugi Microsoftovi servisi, pogotovo oni na Internetu. Ovo je oblast u kojoj američki softverski gigant donekle zaostaje za konkurencijom, pa je sasvim razumljivo što u prethodnih nekoliko godina svoje napore fokusiraju upravo na Internet. Zanimljivo je što se očekuje da će Microsoft Skype tehnologiju integrisati i u novu Windows Phone 7 platformu za mobilne telefone, koja u poslednjih nekoliko meseci doživljava ekspanziju, pogotovo nakon sklapanja partnerstva sa finskom Nokijom prema kome će se od naredne godine većina njihovih telefona isporučivati upravo sa ovim operativnim sistemom.

Ponovo se pokazalo da dobra zamisao, veliki broj korisnika i razvijena tehnologija u današnjem digitalnom dobu vrede veoma mnogo. Ne traba da zaboravimo da Skype kao kompanija postoji tek od 2003. godine, a da je samo dve godine kasnije kupljen od strane drugog Internet servisa (eBay) za više od dve i po milijarde američkih dolara. Ove i druge slične kompanije (kao, uostalom, i sam Microsoft) nastale su na entuzijazmu, znanju, inovativnosti i sposobnosti da se prepozna pravi momenat za plasiranje ideja.

Zanimljivost: Još 2007. godine više od 6% ukupnih svetskih međunarodnih poziva obavljeno je pomoću Skypea. Danas je taj procenat značajno veći.

Komentari

  1. Milorad says:

    The New Creative Economy
    The knowledge-based economy is dead because its goals have been accomplished so well, says a British CEO. The new economy will be driven by ideas and value-added products: “Businesses need to embrace creativity as a fundamental business discipline and install it as the key driver of their future success,” says Jim Prior. “They need to shift mindset from a knowledge-driven economy to an ideas-driven economy where new thinking, innovation and differentiation are the priorities; where you can’t get away with just more of the same. With this change in mindset needs to come a change in how they plan and spend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *