Pogled iza ugla

Pogledaj sve kategorije

2011 - May - 08

Neproverena vest koja se ovih dana može pronaći na blogovima i forumima širom Interneta tvrdi da Apple u sledeću verziju iPad tablet uređaja planira da ugradi 3D ekran kod koga za uživanje u trodimenzionalnoj slici nisu potrebne posebne naočare. Premda još uvek u domenu spekulacija, ovakva odluka kalifornijskog proizvođača bila bi sasvim logična ako znamo da je upravo u toku prava pomama za 3D tehnologijom i borba proizvođača za pozicije na tržištu i uspostavljanje standarda.

Kada sam pre otprilike godinu i po dana pisao o ovoj temi, 3D filmovi uglavnom su prikazivani samo u bioskopima, TV aparati sa 3D podrškom još su bili novost na nivou prototipa, a proizvođači računara još su tražili prostor za nova rešenja za koja neće biti potrebne namenske naočare i pravu primenu u realnim uslovima izvan uživanja u filmovima. Napredak koji se u međuvremenu desio ogroman je i tek nas očekuje pravi „bum“ svega što ima veze sa trodimenzionalnim prikazom slike. Nintendo je, na primer, nedavno predstavio džepnu konzolu za video igrice sa ekranom kod koga je čak moguće podešavanje 3D efekta kako bi deci – najznačajnijim korisnicima ovih uređaja – bilo omogućeno manje zamaranje očiju. Dalje, imamo sve više pristupačnih korisničkih video kamera sa mogućnošću snimanja trodimenzionalnih slika, pa čak i foto aparata za fotografisanje u tri dimenzije, tako da ova tehnologija krupnim koracima ulazi u svakodnevnu upotrebu i naše živote. Budući da postoji više načina da se reši problematika stereoskopskog prikaza pokretnih slika, trenutno se najvažnija borba vodi oko pronalaženja najboljeg rešenja i uspostavljanja jedinstvenih standarda, što će opet dodatno uticati na pojeftinjenje uređaja.

E sad, jednom kada ove prepreke budu prevaziđene, a verovatno veoma brzo, desiće se integracija više različitih trendova. Opisivao sam već interaktivnu televiziju sa mogućnošću preuzimanja informacija sa Interneta i brojnim dodatnim funkcionalnostima. U kombinaciji sa 3D slikom otvara se prostor za brojne dodatne funkcionalnosti, a ograničenje je samo mašta kreatora novih rešenja. Tako ćemo, na primer, moći da gledamo isti film iz različitih uglova, što će svaki put predstavljati jedno novo iskustvo. Dalje, kada budemo televizor koristili za onlajn kupovinu, imaćemo priliku doslovno da se „prošetamo“ kroz trodimenzionalnu prodavnicu. Naravno, pre toga mora doći do značajnih promena u pristupu razvoju softverskih rešenja koja su do sada uglavnom bila prilagođena za dvodimenzionalnu sliku. Međutim, zamislite samo prednosti poslovnog računarskog programa, aplikacije za modelovanje i projektovanje, alata za prezentovanje ideja i sličnih softvera koji koriste 3D mogućnosti, kao i unapređenja u svakodnevnom radu koja ovakav pristup može da donese.

Realno je, dakle, za očekivati da će u narednih nekoliko godina TV aparati, kamere i ekrani na našim računarima, mobilnim telefonima i drugim uređajima svi odreda posedovati podršku za 3D tehnologije. Kada budemo gledali fotografije sa odmora moći ćemo da zavirimo iz ugla i uspomene osvežimo gledajući ih sa više strana. Pretpostavljam da je sledeće što dolazi hologramski prikaz kada ćemo u hladne zimske dane moći da „prošetamo“ omiljenom plažom sa prošlog letovanja ne napuštajući toplinu dnevne sobe. Moglo bi to da se desi brže nego što očekujemo.

Zanimljivost: Prvi test 3D snimaka napravljen je još 1915. godine, a trodimenzioni film prvi put je javno prikazan 7 godina kasnije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *