Mobilna virtuelizacija

Pogledaj sve kategorije

2009 - May - 24

Ne znam kako vi, ali svaki put kada promenim mobilni telefon ponovo prolazim kroz nimalo udoban proces transfera podešavanja i podataka. Bez obzira na to što kalendar, imenik i elektronsku poštu sinhronizujem sa kompanijskim serverima i što je bezbednost podataka na taj način osigurana, uvek se desi da nešto “izgubim” ili da ponovo moram da prilagodim uređaj svojim navikama i potrebama. Što je još važnije, telefon je postao alatka bez koje ne mogu da zamislim poslovni dan, a to je sve češće slučaj u celom svetu, pa i u našoj zemlji. IT sektori u kompanijama sada pored brige o serverima i radnim stanicama moraju da imaju znanja, procedure i politiku podešavanja mobilnih aparata, dodele sigurnosnih prava i privilegija za pristup podacima pomoću telefona, kao i rešavanja mnogih drugih situacija koje iz toga proističu. Ovaj posao nije nimalo jednostavan, pogotovo ako u celu priču uključimo potrebu da pored poslovnih, zaposleni u telefonu poseduju i privatne informacije. Na scenu stupa mobilna virtuelizacija za koju mnogi smatraju da predstavlja budućnost mobilnih platformi.

O fenomenu virtuelizacije i njenoj sigurnoj budućnosti već sam pisao na ovim stranicama. Ako se prisetite, najgrublje rečeno, to je kada na jednom računaru (hardver) možete da pokrenete više virtuelnih mašina koje funkcionišu kao potpuno nezavisni kompjuteri. Jedna od prednosti ovakvog pristupa, pored uštede hardverskih resursa, je i u tome što takve virtuelne računare možete da kopirate na drugi hardver bez potrebe za reinstalacijom budući da se virtuelni računar u suštini sastoji od jednog ili više fajlova. Mobilna virtuelizacija je isto to, ali za mobilne telefone. Cilj je da na telefonu možete da imate set podešavanja, podataka i programa koji brzo i lako možete da prenosite sa jednog aparata na drugi, u idealnom slučaju bez obzira na to ko je proizvođač konkretnog modela. Na taj način moguće je i odvajanje poslovnog od privatnog “profila”, a podešavanje službenog telefona svodi se na to da vam u IT sektoru kopiraju unapred pripremljeni virtuelni “telefon”. Biće značajno pojednostavljeno i čuvanje rezervne kopije podataka, što je veoma važno u slučaju oštećenja ili gubitka telefona iz nekog drugog razloga. Na ovoj tehnologiji već se uveliko radi, ali će biti bitno da ona bude preinstalirana u operativne sisteme većine mobilnih aparata, za šta je potrebna saglasnost i aktivnost vodećih proizvođača.

Stručnjaci listom smatraju da je virtuelizacija mobilnih platformi još uvek tehnologija ispred svog vremena, ali da bi za nekoliko godina, uz odgovarajuće aktivnosti proizvođača hardvera i softvera i delimičnu standardizaciju, ona mogla postati presudna barem za poslovni svet, dok će kod pojedinačnih korisnika njena primena zavisiti najpre od toga koliko naprednih funkcija se koristi i koliko su česte promene samog uređaja. S obzirom na rast broja mobilnih telefona u svetu, čestu pojavu novih modela i sve ozbiljniju upotrebu mobilnih uređaja za namene koje nisu isključivo telefoniranje, mobilna virtuelizacija mogla bi postati važna i svakodnevna tema već u narednoj godini.

Mobilni aparati očigledno sve brže prate trendove u informacionim tehnologijama, pa pametne mobilne telefone već sada možemo posmatrati kao računarsku tehniku. Uostalom, telefoni koji koristimo po hardverskim karakteristikama daleko su ispred računara od pre nekoliko godina. Mislite o tome.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *