Cvrkut kroz sajber prostor

Pogledaj sve kategorije

2009 - May - 31

U kojoj meri je blog (skraćeno od “web log”) postao fenomen globalnih razmera već sam u nekoliko navrata pisao na ovim stranicama. Prilika da na veoma brz i jednostavan način, bez posebnih tehničkih predznanja, kreirate sopstveni prostor na Internetu putem koga celom svetu možete da prenesete svoje ideje, iskustva, znanja, interesovanja, razmišljanja ili probleme zaista deluje privlačno. Pogotovo što su pojedini blogovi postali ozbiljan autoritet u nekim oblastima, pa su neretko citirani ili navedeni kao relevantan izvor. Problem koji se često javlja je u tome što većina ljudi nema dovoljno slobodnog vremena da se posveti blogovanju (novi, opšteprihvaćeni termin za pisanje bloga) ili je u momentu kada ima potrebu da nešto “kaže” u pokretu i daleko od računara.

Na scenu stupa microblogging, mogućnost objavljivanja kratkih tekstualnih poruka ili multimedijalnih fajlova (takozvana micromedia). Zbog svoje prirode, mikroblogovanje je moguće izvesti u pokretu, u bilo kom trenutku, putem telefona ili nekog drugog mobilnog uređaja. Premda ideja nije toliko nova, pravi procvat doživela je tek ove godine sa neverovatnom pomamom koja vlada za servisom Tweeter. Prvi prototip napravljen je još 2006., a u maju 2007. godine tweeter.com postaje kompanija koja danas ima oko dva miliona korisnika. O brzini rasta govori i činjenica da je broj članova prošle godine iznosio svega sto hiljada ljudi, kao i da je kompanija odbila ponudu za prodaju servisa Facebooku za pola milijarde dolara.

Genijalnost sistema je u jednostavnosti. Korisnici imaju mogućnost da objave poruke (tweet, eng. cvrkut) dužine do 140 slova, koje mogu da čitaju njihovi “pratioci” (eng. followers), odnosno prijatelji ili poznanici. Tema poruka može da bude bilo šta, od toga šta trenutno radite i kako se osećate, preko komentara na aktuelna dešavanja, do poezije. Verovatno najzanimljivija a svakako legendarna je poruka novoizabranog američkog predsednika Obame koji se putem Tweetera zahvalio svima koji su ga podržali. U žiži je dugo bio i “tweeter rat” između CNN-a (koga je zastupao voditelj Lari King) i glumca Aštona Kučera, rat u kome se vodila borba oko toga ko će pre uspeti da okupi milion pratilaca, a “oružje” su bile čak i skupe kampanje sa bilbordima putem kojih su privlačeni korisnici. Tweeter je možda najpoznatiji, ali svakako nije i jedini microblogging sistem. Statusi i “wall” poruke na Facebooku i drugim socijalnim mrežama predstavljaju jedan oblik microbloga, a postoje i nekoliko namenskih servisa, kao što su Plurk, Yonkly, Jaiku ili Pownce.  Nove ideje nastaju svakodnevno, a često su kombinacija mikro bloga, kratkih multimedijalnih formi, razmene fajlova, pretrage i sličnih modernih internet fenomena.

Većina eksperata smatra da bi microblogging mogao da zauzme važno mesto u modernom sistemu komunikacija jer promoviše transparentnost, mobilnost, saradnju i inovaciju. U poslovnom svetu moguća je njegova primena za brzo obaveštavanje o trenutnim aktivnostima zaposlenih u velikim kompanijama, interaktivnu komunikaciju sa klijentima o novostima, ponudi ili statusu sistema, pa čak i razvoj sistema za podršku. Ono što svakako ne treba zaboraviti jeste da, kao i kod svake pomame, treba biti umeren u korišćenju i oduševljenju jer osnovni cilj svakog novog metoda komunikacije mora biti da pojednostavi, ubrza i olakša svakodnevni život i uštedi vreme, a ne da postane dodatno opterećenje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *