Kapi u moru

Pogledaj sve kategorije

2009 - Jun - 07

Koliko Internet stranica dnevno posetite radeći ili zabavljajući se? Koliko često vam se dogodi da važnu stranicu ili sajt koji ste jednom posetili ne možete ponovo da pronađete, i pored toga što svi brauzeri poseduju funkcionalnost za pretragu istorije aktivnosti? Pretpostavljam da je “mnogo” najčešći odgovor na oba pitanja, i to iz sasvim razumljivih razloga što je Internet postao važan i sastavni deo naših života, dok broj veb sajtova raste nepojmljivom brzinom. Svaka stranica koju posetite samo je kap u ogromnom moru i lako se izgubi. Pretraživači su dobar alat da ponovo pronađete željenu informaciju, ali mogu oduzeti isuviše mnogo vremena. Lista omiljenih lokacija (“favorites” ili “bookmarks”) u veb brauzerima više je nego korisna, ali se pojavljuje problem kada radite u pokretu i upotrebljavate više od jednog računara. Kao logično nametnulo se rešenje beleženja važnih linkova na Internet servisima.

Ovaj fenomen nazvan je social bookmarking (eng. socijalno obeležavanje), a njegovu praktičnu primenu omasovio je sajt del.icio.us, nastao 2003., koji je dve godine kasnije kupljen od strane pretraživača Yahoo i preimenovan u Delicious. Premda sam koncept čuvanja veza ka omiljenim Internet lokacijama na mreži datira još iz sredine devedesetih godina, za nedavno stečenu popularnost najzaslužniji su socijalna komponenta i Web 2.0 fenomen. Naime, pored jednostavnog čuvanja liste adresa, sada imate mogućnost da svakom linku dodelite jedan ili više tagova – oznaka koje ga bliže opisuju i koje značajno pomažu u bržem snalaženju i pronalaženju jer nude kompleksniji i precizniji opis od smeštanja u hijerarhiju foldera. Osim toga, ukoliko želite, možete svoje omiljene lokacije da podelite sa svim ostalim korisnicima, pa ovakvi servisi postaju i odlično mesto za pronalaženje korisnih informacija i sajtova. Još i više – njihovim razvojem pojavile su se nove napredne funkcionalnosti, poput mogućnosti da liste uvozite ili izvozite direktno iz veb brauzera ili da linkove šaljete elektronskom poštom.

Naravno, Delicious, premda verovatno najpopularniji, nije jedini portal koji nudi funkcionalnost social bookmarkinga. Često su u upotrbi još i Diigo koji omogućuje da bilo koji deo omiljene veb stranice posebno označite i dodatne mu komentar ili napomenu, kao i Furl kod koga je čak moguće čuvanje nezavisne kopije omiljenih stranica. Jedan od prvih ovakvih servisa je Simpy koji je poznat po naprednim mogućnostima pretrage, a sve se više spominje i CiteULike koji pre svega služi za beleženje izvora koji mogu biti korišćeni pri pisanju naučnih i akademskih radova.

Social bookmarking kao pojava sve više uzima maha u prethodnih nekoliko godina, pa se gotovo svakodnevno pojavljuju novi servisi koji svojom inovativnošću, kombinovanjem različitih funkcionalnosti i jednostavnošću upotrebe pokušavaju da privuku što više korisnika. Mnogi se čak odlučuju za neku vrstu specijalizacije koja bi im pomogla da se izdvoje od konkurencije. Pravi problem u ovoj oblasti, barem za one koji žele da razviju bookmarking portale, ogleda se o tome što je svakom korisniku praktično dovoljno da pronađe jedan servis koji mu najviše odgovara i da se “drži” njega. U suprotnom, opet biste morali da pamtite koju vrstu stranica čuvate na kom portalu, što nas vraća na problem sa početka teksta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *