Moć mašte

Pogledaj sve kategorije

2021 - Jul - 06

Postoji jedan izraz koji mi se veoma dopada. Kada želimo da istaknemo obilje mogućnosti, obično kažemo – „samo je mašta granica“. To znači da ne postoji ništa što je moćnije od ljudske imaginacije. Sve ideje, inovacije, otkrića i umetnička dela najpre nastaju u našem umu. Na žalost, da bismo ono što zamislimo mogli da pretvorimo u vidljivu stvarnost, potrebni su volja, upornost i trud, ali i neke specifične veštine.

 

Na primer, mogu u glavi da zamislim idealno mesto za odmor ili mehanizam koji bi rešio neki važan problem, ali ne umem to da pretočim u umetničku sliku ili tehnički crtež. Vesti koje nam stižu iz istraživačkog centra jednog od japanskih univerziteta najavljuju moguće rešenje ovog problema. Naime, naučnici su razvili sistem veštačke inteligencije koji je sposoban da snimak moždanih aktivnosti transformišu direktno u digitalne fotografije sa velikom preciznošću. Na žalost, rezolucija ovakvih slika još uvek je neupotrebljivo niska, a aparatura potrebna za snimanje skupa i nezgrapna. Procene su, međutim, da bi prvobitni izazovi mogli da budu prevaziđeni već za desetak godina, kako se bude razvijala tehnologija za čitanje moždanih talasa. Softver koristi posebnu vrstu neuronskih mreža, sličnih onima koje se upotrebljavaju za „dip fejk“ (eng. deep fake) efekte i napredne foto filtere na društvenim mrežama. Još i više – ne samo da je moguće snimanje onoga što zamislimo, već i svega što je u našem vidnom polju. Eksperiment u kome su ispitanicima prikazivane fotografije, a zatim je sistem proizvodio slike onoga što su videli snimanjem moždanih aktivnosti, pokazuju poklapanje od 99 procenata. To znači da bi naše oči i mozak mogli da postanu sastavni deo foto aparata budućnosti. Postoje i brojne druge moguće primene, ali i zabrinutost za potencijalno ugrožavanje privatnosti koje bi ova tehnologija mogla da prouzrokuje.

 

Snaga ljudskog uma je neverovatna, a naša sposobnost apstraktnog mišljenja razlog je sveukupnog tehnološkog napretka kroz istoriju čovečanstva. Ista ta mašta dovela je do toga da ćemo uskoro imati mogućnost da sve što zamislimo pretvorimo u verne slike koje možemo da podelimo sa drugima i iskoristimo u radu. Verujem da ćemo to dostignuće umeti da iskoristimo na najbolji mogući način.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *