Nova dimenzija kupovine

Pogledaj sve kategorije

2016 - Jan - 28

Pisao sam pre nekoliko meseci o tome kako bi godinu koju smo načeli mogla da obeleži konačna masovna popularizacija i primena virtuelne realnosti (VR). Premda kao fenomen postoji već nekoliko decenija, a prve smo primere uživo videli još devedesetih na beogradskom Sajmu tehnike, čini se da tek sada tehnologija i tržište postaju zaista spremni za mogućnost uživanja u trodimenzionalnim simulacijama prostora projektovanog u vidno polje korisnika. Mene ovde, međutim, interesuju neke konkretne primene.

Uzmimo, na primer, onlajn prodaju. Jedna od mana zbog koje mnogi smatraju da kupovina iz fotelje nije dovoljno dobro iskustvo, odnosi se na činjenicu da, osim pomoću fotografija, nismo u mogućnosti da steknemo utisak i „oprobamo“ proizvode koje želimo da naručimo. Takozvana proširena realnost (eng. augmented reality) – koja koristi kameru i ekran pametnog telefona da u realnu sliku ispred nas ubaci virtuelne predmete – može donekle da reši ovaj problem, ali to najčešće nije dovoljno. Virtuelna realnost, uz naročite naočare ili kacige, mogla bi mnogo vernije da nam približi ono što kupujemo, uključujući i „šetnju“ kroz virtuelne prodavnice, probanje odeće i nakita, a u skoroj budućnosti čak i osećaj dodira materijala od kojih su predmeti sačinjeni. Nije daleko ni momenat uključivanja čula mirisa, ali to je već posebna tema. U nekoj vrsti kombinacije VR i proširene realnosti mogli bismo, na primer, na licu mesta videti kako neki komad nameštaja izgleda u našem stanu i koja se boja najbolje uklapa sa enterijerom.

Premda su tek u povoju, očekuje se da će virtuelne prodavnice koje koriste ovu tehnologiju u bliskoj budućnosti postati uobičajena pojava. Prodavci se nadaju da bi novi pristup mogao da privuče mušterije i da poveća zaradu, pa se intenzivno radi na različitim rešenjima. Prvi rezultati su više nego dobri, ali ostaje da vidimo kako će reagovati stvarni kupci u virtuelnom svetu.

Komentari

  1. olivera says:

    Lepa je vasa ideja. Stvorila sam sliku, pr.reklame zena sedi na foteli i jede cokoladu milku sa rizom. Vi iz svoje kuce gledate i hocete da kupite cokoladu i fotelju, uzmete laser i na vasem zidu prenesete uvelic.fotelju/vidite bela koza tu vec znate da je mekana/blagi naklon glavom gospa-robot cita vase znake da ste potvrdili kupovinu.Govornom opcijom zelite cokoladu, gospodja odvija i lomi na pola-na dve kocke, vidite, malo prumenite telepatiju secanje na ukus ozivite cula ukusa i kliknete na zeleno na daljinskom tach i kupili ste iz virt. Stvarnosti.
    Sada hocemo u com-trade da kupimo tablet tac Tesla,/ od Tesle ukidamo kablove

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *