Život bez žica

Pogledaj sve kategorije

2016 - Feb - 04

Čitam ovih dana vest o tome kako jedna novoosnovana američka kompanija intenzivno radi na tome da omogući super-brzi internet bežičnim putem. Govorimo o takozvanim „gigabitnim“ mrežama koje su 20 do 50 puta brže od prosečne ponude domaćih internet operatera. Trenutno su ovakve brzine ostvarive jedino u mrežama koje za prenos signala koriste kablove, premda postoji ideja da mobilne mreže pete generacije (5G), koje su već u povoju, jednoga dana omoguće sličan širokopojasni protok.

Zbog čega je sve ovo značajno? Potreba za neprekinutom dostupnošću brzog interneta na svakom mestu, izazvana popularizacijom „interneta stvari“, pametne saobraćajne infrastrukture, vozila bez vozača i drugih tehnoloških noviteta, ozbiljno je ugrožena problemima infrastrukture koja podrazumeva umrežavanje kablovima, pogotovo u područjima daleko od urbanih centara. Zbog toga je bežični prenos naglo dobio na značaju, i to ne samo kada govorimo o internet signalu.

Naime, sve se ozbiljnije radi i na bežičnom prenosu električne energije, ideji koju je još pre jednog veka promovisao Nikola Tesla, a koja je u međuvremenu, iz raznoraznih razloga, ostala zanemarena. Jedan od prvih primera možemo u praksi da vidimo već sada, u obliku različitih bežičnih punjača za mobilne telefone i druge uređaje, uključujući čak i vozila na električni pogon. Ipak, ovakva rešenja podrazumevaju prenos električne energije direktnim kontaktom ili na veoma malim rastojanjima (ne više od nekoliko metara). Zbog toga ostaje da vidimo kada će inovatori i naučnici obezbediti daljinski prenos bilo koje vrste signala bez ograničenja u snazi i brzini – nešto što bi omogućilo stvarni život bez kablova i blagodeti napretka tehnologije približilo svakom kutku planete.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *