Nova mladost

Pogledaj sve kategorije

2010 - May - 16

Da li ste znali da je globalno tržište pametnih mobilnih telefona vredno 100 milijardi dolara godišnje i da raste stopom od neverovatnih 20 procenata, i pored pogubnog uticaja svetske ekonomske krize? Pre nekoliko meseci napisao sam da je budućnost mobilnih telefona pametna. To znači da bi u dogledno vreme svi telefoni mogli da poseduju napredne funkcionalnosti za pristup Internetu i web servisima, opcije za komunikaciju korišćenjem najrazličitijih kanala, mogućnost instalacije dodatnih programa za razne namene, ozbiljnu procesorsku snagu za poslovnu primenu i multimediju, odnosno da postanu pravi mali računari.

Znaju to i vodeći proizvođači, pa zato u poslednjih nekoliko godina imamo pravu najezdu novih mobilnih platformi i značajna unapređenja postojećih, o čemu sam takođe ranije govorio na ovim stranama. Zbog toga ne treba da čudi vest od pre nekoliko dana da se HP sprema da za 1,2 milijarde dolara kupi posrnulu kompaniju Palm, čija je dinamična istorija puna uspona i padova. Radi se o firmi koja je praktično „izmislila“ džepni računar (PDA uređaj) i svojevremeno bila bezmalo monopolista u ovoj oblasti, dok je njihov Palm OS godinama slovio za sinonim praktičnog i brzog operativnog sistema na mobilnim uređajima. Usled antimonopolskih sudskih procesa morali su da rasparčaju kompaniju, što je dovelo do zaostatka u razvoju i konkurenciji otvorilo preko potreban prostor. Vratili su se u „igru“ izbacivanjem Treo pametnih telefona pod Palm OS-om, ali i Windows Mobile sistemom. U još jednom vizionarskom poduhvatu, 2007. godine rade na Foleo malom notebook računaru, nekoj vrsti kombinacije današnjih netbook i tablet računara, ali se ispostavilo da tržište u tom momentu nije bilo spremno za ovakav uređaj. Početkom prošle godine proizvode open source mobilnu platformu WebOS, koja je od eksperata i korisnika ocenjena kao veoma uspešna, ali pod naletom krize firma iz kvartala u kvartal beleži gubitke.

HP ovom akvizicijom dobija mnogo više od još jedne kompanije. Kupovina Palma ukazuje na istorijski zaokret u strategiji američkog giganta, barem u oblasti mobilnih tehnologija. Naime, nameravaju da dalje razvijaju WebOS i da on postane osnovna platforma za sve njihove buduće mobilne uređaje, uključujući i nove tablet i netbook modele koji su već najavljeni. Očigledno ove tehnologije ponovo postaju prioritet za HP jer, kao što sam rekao na početku, 182 miliona smartphone aparata prodato je prošle godine, a u ovoj se očekuje da ta brojka poraste na 247 miliona. Kada dodamo netbooke i famu koja nastaje oko novih tableta, motiv je jasan.

Nekoliko se zaključaka i pouka može izvući iz ove priče. Najpre, očigledno je da vodeći igrači grabe najbolje startne pozicije za tržišnu utakmicu u oblasti mobilnih uređaja sledeće generacije koja se zahuktava. Osim toga, i pored finansijskog neuspeha Palma, ponuđena visoka cifra govori da HP želi da kupi ljude, znanje i intelektualnu svojinu, što su vrednosti koje su uvek na ceni. Dalje, ovde imamo odličan primer životnog veka kompanije u dinamičnoj oblasti kakve su informacione tehnologije. Ono što se u nekim drugim industrijama dogodi kroz stotinjak godina, u IT-ju firme prožive u jednoj deceniji. Pri tome je neophodno da neprekidno nude inovativna rešenja, ali i da – što je često presudno – to urade u pravom momentu i na pravi način. U suprotnom, može se desiti da nestanu pod naletom fleksibilnije i dalekovidije konkurencije. Srećom, ukoliko se ostvari plan o preuzimanju od strane HP-a, za Palm, jednog od simbola modernih tehnologija, možda se sprema nova mladost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *