Čuvajmo domaće znanje

Pogledaj sve kategorije

2010 - May - 09

Čitalac koji redovno prati ovu kolumnu zna da, evo već pune tri godine, uporno ističem potrebu da se napravi jasna strategija razvoja informacionih tehnologija, pomogne domaća IT industrija i trasira put ka Srbiji kao modernom informatičkom, računarski pismenom društvu. Razlozi za to su brojni, a najvećim delom se odnose na činjenicu da ulaganje u nove tehnologije može višestruko da se vrati kroz unapređenje ukupnog ekonomskog stanja države u svim granama. Dalje, na taj način se bitno podiže konkurentnost domaćih kompanija na svetskom tržištu jer u IT oblasti nije bitno gde se fizički nalazite, već šta znate i koliko ste inovativni i sposobni da savladate nove tehnologije. Na kraju, ali ne i manje bitno, unapređenjem informacionih tehnologija zadržavamo mlade sposobne stručnjake u zemlji i čuvamo domaće znanje, što će opet da pomogne novim naraštajima koji se već uveliko rađaju u informatičkom dobu.

Pre nekoliko godina dobili smo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, nakon toga usvojena je strategija razvoja, a rezultati ovih napora već su vidljivi. Na primer, 2008. godine ukupan broj domaćinstava koja poseduju računar prešao je cifru od 40 odsto, čime smo se značajno približili proseku Evropske unije koji iznosi 60%. Naravno, ostaje još mnogo toga da se uradi, a računarsko opismenjavanje jedna je od važnijih aktivnosti. Zbog toga posebno raduje nedavno donešena uredba kojom se građanima omogućuje da računare proizvedene u Srbiji kupuju pod povoljnijim uslovima, korišćenjem posebnih subvencionisanih dinarskih potrošačkih kredita. To znači da će, nakon počeka od godinu dana od kupovine računara, mesečna rata u prvoj godini otplate iznositi nekoliko stotina, a u drugoj i trećoj do 3000 dinara.

Pretpostavlja se da će ovakve pogodnosti najviše značiti roditeljima koji kompjutere nabavljaju za decu koja tek ulaze u svet računara, ali i privrednicima koji će biti u mogućnosti da, korišćenjem informacionih tehnologija, povećaju svoju produktivnost i konkurentnost. Takođe, najavljena je i uredba kojom će firmama biti omogućeno da kupuju softverske proizvode domaćih proizvođača putem subvencionisanih kredita. Ako znamo da u Srbiji postoji nekoliko stotina kompanija koje se bave razvojem računarskih programa, kao i da još uvek imamo velikih problema sa piraterijom i nemogućnošću proizvođača da adekvatno naplate svoje znanje, trud i ideje, možemo se nadatati da će ove pogodnosti biti dodatni podsticaj za sve koji rade u sektoru informacionih tehnologija.

Pomenute uredbe predstavljaju veliki uspeh, a Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja zaslužuje sve pohvale zbog razumevanja potrebe za računarskim opismenjavanjem nacije i podrškom domaćoj IT industriji. Za konkretne statistike moraćemo da sačekamo nekoliko meseci, premda ne sumnjam da će prodaja domaćih računara i softvera porasti u skoroj budućnosti. Nakon 2008. kada je prodato oko 450 000 računara, u prošloj godini imali smo drastično smanjenje  na 350 000. Sada se, velikim delom zahvaljujući pomenutim uredbama, očekuje povratak na stanje od pre dve godine, što znači da će još veći broj mladih imati pristup resursima potrebnim za sticanje neophodnih znanja. Te će veštine i znanja opet biti vraćene državi i društvu kroz nove generacije eksperata sposobnih da za sebe i svoju zemlju osvoje dobe pozicije u globalnoj ekonomiji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *