Nova zvezda na mobilnom nebu

Pogledaj sve kategorije

2013 - Jan - 20

Iskreno, očekivao sam da je završeno sa ozbiljnim pokušajima razvoja novih mobilnih platformi. Nakon što su pre nekoliko godina svi utrkivali da naprave novi operativni sistem za pametne telefone koji će “promeniti svet”, činilo se da je došlo vreme konsolidacije i da se slika iskristalisala sa tri glavna igrača (Android, iOS i Windows Phone), uz neizvesnu sudbinu BlackBerry sistema. Naravno, uvek će postojati marginalni projekti koji će pokušati da zadovolje potrebe specifičnih tržišnih niša ili poslužiti kao istraživačke eksperimentalne platforme za razvoj tehnologije, ali bez ozbiljnih pretendenata kao što su to svojevremeno bili Palm OS, Bada, webOS, Brew, MeeGoo ili Maemo.

Izgleda da priča nije do kraja ispričana i da svoj doprinos (ponovo) pokušavaju da daju neki od najvećih igrača, ovoga puta kroz inicijativu nazvanu Tizen. Da se ne radi o samo još jednom eksperimentu sa mobilnim operativnim sistemom baziranom na Linuksu govori podatak da iza ovog projekta stoje ni manje ni više nego Linux Foundation, Samsung, Intel i nekoliko najvećih mobilnih operatera. Doduše, Tizen nije potpuno nova platforma pošto je nastao na osnovama LiMo (Linux Mobile) projekta, ali je pojačan znanjem i iskustvom Intela i nekoliko drugih kompanija. Jedna od osnovnih ideja je dodatna podrška za HTML5 tehnologiju njenom integracijom u sistem, nezavisno od veb brauzera. Cilj je i da mobilni operateri dobiju više prilika za implementaciju sopstvenih servisa.

Još je uvek teško proceniti da li novu platformu očekuje uspeh ili neslavna sudbina prethodnika. Kao i do sada, najvažnije je pitanje u kojoj će meri programeri prihvatiti operativni sistem i početi da razvijaju značajniji broj dodatnih aplikacija. Orjentacija ka HTML5 tehnologiji svakako pomaže, ali ostaje da vidimo kako sve to izgleda kada se tokom godine pojave i prvi modeli telefona.

Zanimljivost: Svakog meseca programeri širom sveta razviju više od 30 000 novih aplikacija za Android i iOS.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *