Jeftino ili ne

Pogledaj sve kategorije

2013 - Jan - 13

Ovih dana iz više izvora čule su se glasine o tome da bi se na tržištu tokom godine mogli pojaviti pristupačniji modeli iPhone uređaja. Aparati opremljeni jeftinijim komponentama bili bi namenjeni pre svega tržištima zemalja u razvoju, a omogućili bi američkom gigantu da dopre do publike kojoj su njihovi proizvodi do sada bili nedostupni. Pomenute vesti nekako su se zgodno poklopile sa početkom velikog sajma korisničke elektronike u Las Vegasu, pa nije isključeno da je izvor baš Apple sa ciljem ispitivanja raspoloženja tržišta.

Još od trenutka kada je postalo jasno da je bolest Stiva Džobsa neizlečiva, u javnosti se postavilo pitanje budućnosti kompanije u odsustvu njenog glavnog vizionara, pokretača inovacija i nadarenog prezentera novih projekata. Pokojni gospodin Džobs je od samih početaka radio na kreiranju imidža firme čiji su proizvodi, način pristupa poslu i odnosa sa korisnicima drugačiji. Stvorena je slika o vrhunski dizajniranim, ekskluzivnim proizvodima za odabranu publiku. Postavlja se pitanje da li bi se uvođenjem modela u nižim kategorijama oni na neki način izjednačili sa konkurentima i izgubili specifičnu prednost koju sada imaju. Uostalom, Stiv Džobs je bio izričito protiv 7-inčnih tableta, pa smo prošle godine dobili iPad Mini.

Naravno, zvaničnici kompanije Apple demantovali su da pripremaju seriju jeftinijih modela svojih pametnih telefona, što i dalje ne mora ništa da znači. Ne bi bilo prvi put da se pušta ovakva vrsta probnih balona, a korisnici drže u neizvesnosti do poslednjeg momenta. Ako se ipak ispostavi da su nagađanja tačna, verujem da će to obradovati korisnike širom sveta i dovesti do dodatnog povećanja profita za firmu sa znakom u obliku zagrižene jabuke, ali bi isto tako na duže staze moglo da “nagrize” njihov aktuelni imidž.

Zanimljivost: Do sredine prošle godine Apple je na američkom tržištu prodao oko 85 miliona iPhone uređaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *