Učenje prvih koraka

Pogledaj sve kategorije

2013 - Jan - 06

Nedavno sam slušao zanimljivo predavanje koje me je nateralo da ozbiljno razmislim o nekim savremenim fenomenima. Tema je bila neverovatna brzina rasta broja internet korisnika u celom svetu u proteklih nekoliko godina, kao i podatak da je sve više ljudi praktično neprekidno onlajn. Zbog pomenute brzine razvoja i rasta, ali i previđanja očiglednih činjenica, malo ko se osvrće na posledice i probleme koje sveprisutnost Mreže može da izazove.

Društvene mreže najbolji su pokazatelj nekih od pojava na koje vredi obratiti pažnju. Na listi prijatelja svako od nas ima osobe svih mogućih uzrasta, od tinejdžera do penzionera. E sad, začkoljica je u tome što su svi oni relativno novi korisnici bez mnogo iskustva u ponašanju na internetu. Zbog toga, sa stanovišta sajber sveta, svi oni prolaze kroz adolescentski period u kome nisu sigurni u pravila ophođenja, ne snalaze se baš najbolje sa svojim novim identitetom, ne znaju kome i do koje mere mogu da veruju i tako redom. Starijima, naviknutim na svoj položaj u svetu odraslih, ova “nova mladost” ponekad čak i teže pada. Sa druge strane, mlađi korisnici, za razliku od fizičkog sveta, nemaju od koga da uče svoju ulogu, pa praktično prolaze kroz dva puberteta istovremeno, samo što se ta dva procesa bitno razlikuju.

Mišljenja sam da mnogi olako napadaju mlade generacije ističući sve negativne pojave vezane za internet, video igrice, kao i zavisnost od računara i mobilnih telefona. Kada se nađu u sličnoj situaciji, a to postaje sve češći slučaj, odrasli neretko pokazuju i ekstremnije nesnalaženje. Lako je podsmevati se detetu koje tek prohodava, tetura se i pada – pravi problem je kada se i sami nađemo u situaciji da moramo da učimo prve korake.

Zanimljivost: U Kini pristup internetu ima oko pola milijarde ljudi, što je za oko 60% više od ukupne populacije SAD

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *