Novi pogled na gledanje

Pogledaj sve kategorije

2017 - Aug - 22

Čini se da produkcija TV serija, filmova i dokumentarnih emisija na globalnom nivou nikada nije bilo življa, a da je kvalitet snimljenog materijala dosegao nivo koji se nekada očekivao isključivo od skupih „blokbastera“. Sa druge strane, sve više ljudi, pogotovo na Zapadu, otkazuje TV pretplatu. Da li to znači da je konačno došlo doba u kome vladaju takozvani „striming“ servisi za gledanje video sadržaja putem interneta? Promena se dešava, ali izgleda da za sada sa sobom nosi i neke ne baš prijatne posledice.

O čemu se radi? Kada sam pre nekoliko godina prvi put pisao o striming (eng. streaming) servisima, rekao sam da će nam oni doneti mogućnost uživanja u filmovima i serijama bilo kada i na bilo kom mestu, bez potrebe da pratimo TV program i žurimo kući u određeno vreme. To se i ostvarilo. Pretplatite se na neki od ovih sistema (mnogi su dostupni i u našoj zemlji) – po ceni neretko manjoj od kablovske televizije – i na bilo kom uređajumožete da gledate ono što želite. Doduše, ne baš sve. Naime, raste broj kompanija koje nude uslugu striminga, u priču se uključuju i veliki igrači poput Amazona, Sonija, HBO-a, Gugla i Fejsbuka, zbog čega se svaki servis trudi da svoje sadržaje učini što ekskluzivnijima. To znači da neke serije i filmove možete da gledate samo ako se pretplatite na još jedan ili dva servisa, i pri tome pamtite gde se koji sadržaji prikazuju. Složićete se da to i nije baš previše udobno niti pristupačno. Još gore – za očekivati je da će se ovaj trend nastaviti još neko vreme, kao i da će se na tržištu pojaviti novi konkurenti.

Mislim da će u nekom momentu potrebe korisnika ipak postati važnije od međusobnog nadmetanja kompanija i da će, pod pritiskom ekonomskih razloga, biti postignut nekakav dogovor o međusobnom deljenju sadržaja. Uostalom, baš je potreba za novim poslovnim modelima u šou biznisu i izdavačkoj industriji glavni uzrok sadašnjeg uspeha striming servisa. Krajnji cilj je da ljudi uz mesečnu pretplatu imaju neograničen pristup muzici, filmovima, knjigama i drugim sadržajima. Nedavno je jedan od osnivača Netfliksa, trenutno vodećeg striming servisa, predložio da se i bioskopske ulaznice prodaju po sistemu pretplate. Platite jednom mesečno deset dolara i idete u bioskop koliko god puta želite. Praktično, zar ne?

Komentari

 1. Olivera says:

  Postovani,

  Dopada mi se striming servis i njegova primena na Facebooku za gledanje filmova, emisija…jer to bi omogucilo koriscenje jedne aplikacije za sve, umesto ulaska iz aplikacije u aplikaciju, mada sl.je kod vibera mozete u viberu pratiti sta hocete sa Youtuba na pr.Vas blog. A istevremeno se dopisivati…

  A velike kompanije kao google bi mogle da se pozabave da osmisle jedinstven striming servis povezan sa 3/1 aplikacije., a ostali da imaju svoj program sa nekom od aplikacija, zainteresovanost tj.gledanost bi bila po potrebi, samim tim resen i ekonomski profit kompanije.

  Thank you verry mach for striper servis! 🍸🍏🌏

  Goodby!
  S’postovanjem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *