Novi pogled na realnost

Pogledaj sve kategorije

2019 - Apr - 23

Jedna vest odjeknula je IT portalima i časopisima nakon stravičnog požara koji je oštetio Bogorodičinu crkvu u Parizu. Poznati proizvođač video igara ponudio je neobičnu pomoć u restauraciji katedrale. Oni su, naime, svojevremeno za potrebe razvoja jednog od nastavaka popularne igrice uradili detaljno mapiranje i digitalizaciju svakog dela spoljašnjosti i unutrašnjosti građevine. Takav digitalni prikaz može značajno da pomogne u obnovi i vraćanju uništene crkve u prvobitno stanje.

Ova vest nadovezuje se na temu o kojoj sam pisao pre nekoliko nedelja. Radi se o tome da će u skorijoj budućnosti baza podataka o svetu oko nas porasti do takvih proporcija da ćemo i bukvalno imati digitalnu verziju čitave planete, sa podacima o svim objektima – prirodnim i veštačkim. Osim što ćemo na taj način moći da se „prošetamo“ kroz bilo koje mesto na svetu korišćenjem opreme za virtuelnu realnost (VR) i imamo osećaj kao da smo ga zaista posetili, biće omogućen još jedan fenomen. Radi se o drugoj sličnoj tehnologiji koja se naziva „proširena stvarnost“ ili „uvećana realnost“ (eng. augmented reality, AR). Već sada možemo da koristimo njene prednosti na mobilnim telefonima u aplikacijama koje preko slike koju dobijamo sa kamere uređaja ispisuju dodatne informacije o onome što se nalazi ispred nas, ali je ovakva primena AR tehnologije još uvek primitivna. Pretpostavka je da će u budućnosti nekakva vrsta naočara ili kontaktnih sočiva omogućiti da sve vreme gledamo proširenu realnost. Zamislite, na primer, situaciju u kojoj su svi bilbordi i oglasne table u gradu potpuno beli, a da ljudi na njima vide personalizovane reklame slično kao što je to sada slučaj u onlajn svetu. Postoje, naravno, i mnogo korisniji primeri primene ovog koncepta, poput interaktivnih putokaza i sistema koji čine pametne gradove.

Jedan od problema vezanih za ostvarenje opisane vizije odnosi se na mnogo preciznije lociranje osobe u prostoru. Postojeći GPS sistem daje zadovoljavajuću preciznost za osnovnu navigaciju, ali su za punu primenu AR koncepta neophodno tačne koordinate i to jednako u zatvorenom i otvorenom prostoru. Inovatori i kompanije već uveliko rade na rešavanju ovog problema, o čemu ću pisati neki drugi put.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *