Svepovezanost

Pogledaj sve kategorije

2019 - May - 07

Naslov ovog teksta nije pokušaj da u srpski jezik uvedem novu reč, već jednostavno pojam koji najpreciznije opisuje pravac u kome se kreće razvoj tehnologije. Sve je više različitih pametnih uređaja koji su međusobno povezani putem interneta tako da mogu da koriste nepojmljive količine dostupnih informacija za obezbeđivanje naprednih funkcionalnosti. Koncept pametnih gradova i interneta stvari naredna je faza u kojoj će praktično svi predmeti iz naše okoline biti umreženi.

Da bi ovako povezani uređaji mogli da funkcionišu, potrebno je da postoji neprekinuti pristup internetu, na bilo kom mestu, čak i kada su ljudi i uređaji u pokretu, odnosno kada prelaze sa jedne na drugu baznu stanicu. Za to bi trebalo da se pobrinu mobilne mreže naredne generacije, razvijene po takozvanom 5G standardu. Njihovim uvođenjem biće omogućene mnogo brže i pouzdanije veze. Postoji, naravno, i druga strana. Naime, kada budemo imali povezane sisteme za upravljanje saobraćajem i gradskom infrastrukturom, kuće koje je moguće kontrolisati daljinski i umrežena industrijska postrojenja, sigurnost pristupa podacima postaće najvažnija tema. Već na sadašnjem nivou svepovezanosti, briga o bezbednosti mreža dobija na značaju, a ozbiljne kompanije i institucije uveliko se pripremaju za nastupajući period. Pretpostavka je i da će se u budućnosti najvažnije bitke u sukobima država voditi upravo u sajber svetu. Hakerski upadi u mreže protivnika, sabotaže i prikupljanje poverljivih podataka novi su metodi ratovanja, sa posledicama koje mogu biti razornije od bombardovanja. Zbog toga je razumljivo što raste značaj velikih IT kompanija, pogotovo onih čije su primarne delatnosti telekomunikacije i internet. Otuda i aktuelni pokušaji kontrole uticaja kompanija koje potiču iz država koje velike svetske sile doživljavaju kao suparničke.

Već sada su stručnjaci za bezbednost računarskih mreža i održavanje infrastrukture veoma traženi na svetskom tržištu, a u budućnosti će biti još više cenjeni. To je ujedno i sjajna prilika za sve mlade ljude koji žele da se školuju u oblasti informacionih tehnologija, da odaberu neko od zanimanja iz ove oblasti i postanu konkurentni na globalnom tržištu i u vremenu koje dolazi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *