O tabletima, još jednom

Pogledaj sve kategorije

2012 - Jun - 24

Hardver ili softver? I jedno i drugo? Biti konkurencija svojim partnerima ili ne? Razvijati novu softversku platformu ili se fokusirati na neko od prihvaćenih rešenja? Ovo su samo neka od pitanja koja u poslednje vreme more velike kompanije, takmičare na tržištu mobilnih uređaja, pre svega pametnih telefona i tablet računara. Apple za uspeh iPhone i iPad modela velikim delom ima da zahvali činjenici što u potpunosti kontroliše oba aspekta proizvoda – hardverski jednako kao i softverski. Zbog toga može da napravi bolje integrisano rešenje i optimalno iskoristi potencijale. Konkurenti imaju malo teži zadatak jer u razvoju platformi i aparata učestvuje više kompanija, što usložnjava proces donošenja odluka i ponekad usporava napredak.

Zbog toga ne treba da čudi što je Google svojevremeno odlučio da tržištu ponudi telefon sa svojim potpisom. Doduše, proizvođači hardvera bili su HTC i Samsung, pa su uloge i dalje ostale jasno podeljene. Nakon toga, tvorac Andorid operativnog sistema odlučio je da preuzme Motorola Mobility i tako obezbedi sopstvene kapacitete za razvoj hardvera, a kako će izgledati rezultati ovog poteza videćemo već za nekoliko meseci. To, međutim, u nezgodan položaj stavlja Samsung čija bi ekspanzija mogla biti značajno usporena. Zbog toga se ponovo priča o fokusu korejske kompanije na softver i razvoju njihovog operativnog sistema, premda Bada nije postigla očekivani uspeh. Ovo najpre zbog toga što korisnici sve teže prihvataju i prelaze na nova softverska rešenja u situaciji kada postoje uspostavljene platforme sa stotinama hiljada raspoloživih aplikacija. Sliku dodatno komplikuje tržište tablet uređaja gde Android, pogotovo u početku, nije postigao željeni rast i uspeo ozbiljnije da naruši dominaciju iPada.

Čini se da upravo u ovom prostoru svoju šansu vidi Microsoft, čiji je Windows 8 prvi konkretniji pokušaj da se napravi jedinstvena platforma za sve vrste računara – od PC-ja, preko tableta, do pametnih mobilnih telefona. Ovih dana i zvanično je najavljen Microsoft Surface, tablet koji potpisuje softverski gigant, a koga, barem prema prvim najavama, krase više nego zanimljive tehničke karakteristike, elegantan dizajn i zaštitni prekrivač ekrana u koji je ugrađena tastatura. Mislim da je dobra i odluka da se uređaj prodaje u dve varijante od kojih je jedna pristupačnija, sa slabijim procesorom i više u skladu sa očekivanjima od tableta, dok je druga praktično PC sa mnogo ozbiljnijim hardverom namenjen za profesionalce. Naravno, opet se postavlja pitanje kako će se ovaj potez odraziti na partnere koji će zasigurno i sami poželeti da proizvedu Windows 8 tablet računare.

Microsoftov novi ulazak u svet hardvera svoju premijeru trebalo bi da doživi na jesen. Verujem da ćemo veoma brzo videti koliko je nova strategija opravdana, odnosno da li će Surface pratiti uspeh igračke konzole Xbox ili ćemo imati reprizu loše procene koja je napravljena sa Zune multimedijalnim plejerima. Meni iz ove perspektive deluje da bi ovako koncipiran tablet mogao da postane “karika koja nedostaje”, ali je uvek pitanje koje adute kriju konkurenti, da li je tajming odgovarajući, kao i u kojoj meri će biti probuđena ona doza “hemije” potrebne za osvajanje srca korisnika. Ako ništa drugo, posle vrelog leta čeka nas uzbudljiva jesen.

Zanimljivost: Samo u poslednja tri meseca prošle godine, u svetu je prodato blizu 30 miliona tablet uređaja, ne računajući elektronske čitače knjiga.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *