Unutrašnjost telefona

Pogledaj sve kategorije

2012 - Jul - 01

Činjenica da je tržište pametnih mobilnih telefona i tablet uređaja u ekspanziji nije naročita novost, kao i da ove vrste računara polako ali sigurno u drugi plan potiskuju PC kakav smo poznavali u prošlosti – stoni ili prenosni, bez razlike. Zbog toga se na neki način ponovo mešaju i karte u tržišnoj partiji pokera, pa veliki igrači, ukoliko ne žele da postanu istorija, moraju na vreme da se prestroje i prilagode novoj postavci. Zbog toga i Intel, najveći proizvođač računarskih procesora, pokušava da na velika vrata uđe u svet tableta i mobilnih telefona.

U ovoj oblasti do sada je gotovo suvereno vladala britanska kompanija ARM jer su bezmalo svi “mobilni” procesori bazirani na njihovoj arhitekturi. E sad, ovde je potrebno malo objašnjenje. Iako ogroman broj procesorskih jedinica u telefonima potpisuje kompanija ARM, oni nisu i jedini proizvođač ARM-baziranih procesora budući da druge firme od njih otkupljuju licencu i proizvode sopstvene čipove. Najčešće je to takozvani “sistem na čipu”, koji pored ARM procesora čine i radna memorija, grafički procesor i po potrebi još neke komponente. Takav čip je bolje integrisan i manjih dimenzija, što su važni zahtevi kod proizvodnje mobilnih uređaja. Lista partenera koji proizvode ARM-bazirane procesore je podugačka i garantuje čvrstu poziciju na tržištu.

Jedini koji takvu poziciju može da ugrozi je Intel koji se u poslednje vreme svojski trudi da svoju tehnologiju progura u mobilni svet. Jedan od osnovnih zahteva koje mora da ispuni mobilni procesor je niska potrošnja energije, a postoji i potreba da se čipovi što manje greju i još da pri tome budu dovoljno snažni za pokretanje modernih mobilnih aplikacija. Intel već godinama naporno radi na obezbeđenju ovih zahteva, a kao jednu od posledica dobili smo Atom procesore koji pokreću pristupačne netbook računare. Nedavno su predstavljeni prvi modeli Android telefona sa novom generacijom ovih procesora, doduše samo na nekim tržištima, pa bismo uskoro mogli da očekujemo još žešću borbu konkurenata, pogotovo što i AMD, drugi veliki proizvođač PC procesora, razvija sopstveno rešenje za mobilne telefone.

Prosečan korisnik ne razmišlja mnogo o unutrašnjosti svog telefona. Tačno je da svi pri nabavci vole da pogledaju tehničke karakteristike, da se hvale brojem gigabajta, megaherca, procesorskih jezgara i ugrađenih modula, ali se retko ko upušta u dublju analizu proizvođača pojedinačnih komponenti. Ipak, nije svejedno da li postoji ozbiljna konkurentska borba u nekoj pojedinačnoj oblasti i koliko se proizvođači trude da obezbede brži, bolji, manji i jeftiniji hardver. Sve to sasvim prirodno utiče i na cenu i kvalitet uređaja koje upotrebljavamo, a iskustvo pokazuje da kad se proizvođači bore za prevlast, iz toga obično najveću korist izvlačimo mi kupci.

Zanimljivost: Prodaja pametnih mobilnih telefona porasla je u 2011. za gotovo 65% (oko 500 miliona komada) u odnosu na 2010. godinu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *