Od kolevke pa do groba

Pogledaj sve kategorije

2019 - Feb - 26

Jedan IT stručnjak iz novije generacije, koga sam nedavno upoznao, upitao me zbog čega pri razvoju nekih od naših proizvoda nismo izabrali tehnologiju koja je, prema njegovom mišljenju, mnogo podesnija i efikasnija od one koju koristimo. Odgovor ga je prilično iznenadio. Naime, kada smo krenuli sa razvojem pomenutih softverskih rešenja, pre nešto više od deset godina, tehnologija koju je moj mladi poznanik predložio nije postojala. Toliko se brzo menja postavka stvari u digitalnom dobu, da se neretko za svega nekoliko godina alati, tehnologije i infrastrukturna rešenja iz korena promene.

To od svih koji se bave informacionim i komunikacionim tehnologijama zahteva da se neprekidno usavršavaju, prate trendove i konstantno uče nove stvari. Budući da tehnologija postaje sastavni i nerazdvojni deo svakodnevnog života, ali i najrazličitijih zanimanja i oblasti ljudske delatnosti, nisu samo zaposleni u IT sektoru ti koji treba da rada na sopstvenom usavršavanju. Zbog toga su sve popularniji pojmovi celoživotnog i doživotnog učenja. Radi se o potrebi za stalnim usavršavanjem, kako formalnim tako i neformalnim, kako bismo mogli da idemo u korak sa razvojem tehnologije i odgovorimo na zahteve koje pred nas postavlja digitalna era. Tačno je da to od svih nas zahteva dodatni napor, ali je sigurno da će se rad na sopstvenom usavršavanju i sticanju novih znanja višestruko isplatiti. Uostalom, računarska pismenost više nije pojam koji opisuje nešto što će se desiti u budućnosti, već obavezna veština kojom bi većina ljudi trebalo da ovlada. Oni koji ostanu „nepismeni“ biće zarobljeni u prošlosti, dok će svet otići dalje. Srećom, na raspolaganju imamo brojne izvore informacija – članke, video i audio zapise, onlajn kurseve i virtuelne treninge.

Mnogi eksperti veruju da će dobar deo poslova koji pripadaju softverskom inženjerstvu, ali i brojnim drugim oblastima i zanimanjima, u narednih nekoliko decenija preuzeti veštačka inteligencija i roboti. To znači da će ljudima ostati kreativna zanimanja, bavljenje idejama i inovacijama, umetnost i kultura. Sve to je razlog više da se na svetskom nivou obrazovni sistem prilagodi zahtevima i potreba vremena u kome živimo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *