Mobilni novčanik

Pogledaj sve kategorije

2019 - Feb - 19

Mnogi predmeti iz naše svakodnevice drastično su se promenili u poslednjih stotinjak godina. Promena je još očiglednija u digitalnom dobu koje je iznedrilo primene i načine upotrebe o kojima u prethodnoj deceniji nismo ni razmišljali. Ako na sve to dodamo potpuno nove uređaje, jasno je da živimo u uzbudljivom vremenu značajnih tehnoloških promena. Međutim, novčanici koje svi koristimo praktično su identični još od kada smo prestali da nosimo zlatnike u platnenim vrećicama.

Zamena novčanika mobilnim telefonom ili nekim drugim elektronskim aparatom nije nova ideja. U praksi se već primenjuju najrazličitiji metodi bezgotovinskog plaćanja korišćenjem telefona, ali sve to još uvek nije dovoljno da iz naših džepova potpuno izbaci novčanik. U razvijenim zemljama ustaljeno je korišćenje čekova i platnih kartica, pa se mobilno plaćanje za sada najviše „primilo“ u delovima sveta gde je gotovina donedavno bila jedini način za razmenu vrednosti. Popularnost i praktičnost onlajn kupovine izrodili su nekoliko sjajnih servisa za plaćanje telefonom, dok je u nekim afričkim državama telefon postao osnovno sredstvo za obavljanje bankarskih poslova. E sad, da bismo mogli da govorimo o mobilnom novčaniku u punom smislu te reči, nije dovoljno da zamenimo samo novac i platne kartice. U novčaniku nosimo i lične karte, vozačke dozvole, članske kartice, karte za javni prevoz i mnoge druge predmete. Sve njih potrebno je prevesti u digitalni oblik. To zahteva plansku aktivnost državnih aparata i brojnih institucija, ali se i na tome već uveliko radi. Projekti poput elektronske uprave, modernizacije transportnih sistema i standardizacije razmene informacija uveliko doprinose ideji prelaska na digitalni novčanik.

Pretpostavljam da nam u doglednoj budućnosti neće biti potrebni čak ni telefoni. Tehnologija u oblasti biometrije ubrzano napreduje, pa nije nerealno za očekivati da će nam za identifikaciju, plaćanja i druge aktivnosti biti dovoljno očitavanje retine oka, otisak prsta, gest rukom ili mimika lica. Novčanik za mnoge predstavlja interesantan modni detalj ili praktičan gedžet koji rado nose sa sobom, ali se niko ne raduje kada ga izgubi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *