Žetva energije

Pogledaj sve kategorije

2019 - Feb - 12

Sveprisutnost računara u našim životima više nije novost. Svaki elektronski uređaj povezan na internet u svojoj osnovi je mali računar koji obavlja određenu funkciju kako bi olakšao svakodnevne aktivnosti ili jednostavno život učinio udobnijim i zabavnijim. Ljudi najčešće nisu ni svesni postojanja ovih aparata, što je upravo osnovna ideja koncepta koji je zaživeo pod nazivom „internet stvari“ (eng. Internet of things – IoT).

Jedan od glavnih problema ugradnje minijaturnih kompjutera u različite predmete za najširu upotrebu – od odeće i nakita, preko kućnih aparata, do saobraćajnih znakova i reklamnih panoa – jeste kako obezbediti adekvatne izvore napajanja električnom energijom. U velikom broju slučajeva priključenje na električnu mrežu nije moguće, pa se traže alternativni izvori. Baterije su prvo što pada na um, ali sam o problemima koje sa sobom nosi njihova upotreba više puta pisao na ovim stranama, pa ne bih da se ponavljam. Stručnjaci se već duže vremena ozbiljno bave razvojem metoda za efikasno sakupljanje, skladištenje i korišćenje takozvane ambijentalne energije. Poenta je da svuda oko nas imamo različite oblike energije koja se neprekidno transformiše iz jednog oblika u drugi. Tu energiju, koja se velikim delom uzaludno gubi, treba nekako iskoristiti. Budući da se radi o energiji koja se pojavljuje u tragovima, ona se ne može primenjivati za snabdevanje domova i postrojenja, ali je idealna za male IoT uređaje čija je potrošnja ionako minimalna. Moguće je, naime, upotrebljavati različite vrste prirodnih zračenja kojima smo okruženi, zatim energiju koja nastaje kao rezultat vibracija i seizmičkih aktivnosti, kao i toplotnu i solarnu energiju. Kinetička energija koju generiše hodanje već se upotrebljava kod nekih modela pametne odeće i obuće. Postoje i biobaterije koje upotrebljavaju energiju sagorevanja šećera u krvi, a koje mogu da napajaju medicinske implante.

Neka od rešenja koja sam ovde opisao, ali i brojna druga na kojima se intenzivno radi, u budućnosti će biti usavršena i mogla bi u potpunosti da zamene klasične baterije kakve danas koristimo. Uostalom, zamislite situaciju u kojoj ne biste morali bezmalo svakodnevno da dopunjujete bateriju svog pametnog telefona. Idealno, zar ne?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *