Oporavak, mobilnost i znanje

Pogledaj sve kategorije

2009 - Dec - 13

Prošle nedelje pisao sam o stanju industrije informacionih tehnologija u tekućoj i osvrnuo se na očekivani ponovni rast tržišta u 2010. godini – kako na svetskom nivou, tako i u našoj zemlji. Pošto kod većine stručnjaka preovladava poprilična doza optimizma, dobili smo i prva očekivanja i najave trendova za narednu godinu. Važnost ovakvih analiza razumljiva je jer može pomoći kompanijama i pojedincima da donesu valjane odluke i, što je još važnije, da to učine u pravo vreme.

Verovatno najdetaljniju listu deset trendova u 2010. godini „izbacila“ je nedavno analitičarska kuća IDC. Prema njihovim podacima, listu predvodi ponovni rast IT tržišta, a očekivani globalni rast IT potrošnje mogao bi dostići 3,2 odsto. Još je zanimljiviji podatak da će više od polovine rasta obezbediti takozvana narastajuća tržišta zemalja u razvoju. Očekuje se ukrupnjavanje scene u oblasti baza podataka i claud computinga – konačno spajanje kompanija Oracle i Sun Microsistems ali i neke nove akvizicije. Sa druge strane, možemo se nadati dodatnoj regulaciji tržišta i velikom broju antimonopolskih sudskih procesa koji će najviše pogoditi kompaniju Google i barem na momente usporiti njen rast. Pametni mobilni telefoni postaće deo standardne IT opreme  u kompanijama, što će olakšati život korisnicima, ali bi moglo da stvori nove izazove za IT sektore koji će morati da pruže odgovarajuću podršku i procedure za zaštitu podataka. Sigurnost bi mogla postati dominantna tema s obzirom na rast različitih kanala komunikacije i izmeštanje podataka i resursa na Internet.

Dalje, zalazeći u malo specifičniju tehnologiju, predviđa se i ozbiljniji rast u oblasti elektronskih čitača knjiga, a najavljen je i ulazak Applea u ovu tržišnu nišu konačnom pojavom njihovog dugo najavljivanog tablet uređaja. Ovo će pomoći dalji razvoj onlajn izdavaštva i proizvodnju digitalnih sadržaja, gde se očekuju udruživanja u alijanse i razne vrste partnerstava između doskorašnjih konkurenata. Za kraj, ali ništa manje važno, najavljuje se dodatni rast socijalnih mreža i njihovo ozbiljnije korišćenje u poslovne svrhe, što nas opet vraća na pomenuti aspekt sigurnosti.

Takođe, i ostala očekivanja od 2010. godine slažu se sa većinom navedenog. Neka od njih zalaze u detalje koji se tiču stanja u pojedinim kompanijama ili konkretnih uređaja. Tako se očekuje prvi Googleov kompjuter, sve više novih vrsta Internet tablet modela, izumiranje kompakt diskova kao medija, pad cena usluga prenosa podataka u mobilnoj telefoniji i slično. Jedno od pitanja je i kako će se kretati tržište radne snage u IT industriji. Budući da će oporavak tržišta teći relativno sporo, drastičan porast broja novih radnih mesta teško da je realan, ali će se zauzvrat još više ceniti stručnost, znanje i inovativnost.

Ovih dana sam negde pročitao pregled i stepen ostvarenja prošlogodišnjih predviđanja za 2009. godinu i iznenadio se u koliko su tačaka analitičari bili u pravu. Naravno, sve predikcije najavljivale su ekonomsku krizu, ali i rast u oblasti pristupačnih malih računara, razvoj mobilnih platformi, uspon socijalnih mreža i unapređenja telekomunikacione infrastrukture. Ostaje samo da se nadamo da će najave onoga što možemo da očekujemo u narednoj godini biti jednako tačne.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *