Godina pada i uspona

Pogledaj sve kategorije

2009 - Dec - 06

U momentu kada tekućoj godini naziremo kraj valjalo bi se osvrnuti na ono što se u industriji informacionih tehnologija i telekomunikacija u Srbiji dešavalo u prethodnih 365 dana. Na žalost, s obzirom na ekonomsku krizu koja je zadesila ceo svet – a nije zaobišla ni našu zemlju – verovatno je jednako važno baciti pogled „preko“ prvog januara i videti kakva su predviđanja za narednu godinu. Srećom, analize za period koji je pred nama odišu optimizmom, ali sa popriličnom zadrškom da će opravak teći sporije nego što bismo želeli.

U 2009. godini domaća IT industrija zabeležila je pad od otprilike 20 odsto u odnosu na prethodnu. Ovaj procenat nešto je veći u oblasti hardvera, a nešto manji kada su softverska rešenja i sistemski softver u pitanju, ali je sigurno da rezultati nisu dobri. Uteha je što smo sredinom godine došli do najniže tačke i što smo sada u fazi laganog rasta. Svako naredno tromesečje beleži nešto bolje rezultate od prethodnog, što se ogleda i u optimizmu koji pokazuju domaće IT kompanije. Da ne gledamo samo mi pozitivno na narednu godinu govore i rezultati koji dolaze iz većine svetskih firmi koje posluju u oblasti informacionih tehnologija. Naime, već sada je jasno da će pad prodaje računara, opreme i softvera na svetskom nivou biti gotovo duplo manji od predviđanja koja smo imali sredinom godine. Ako se sećate, o ovome sam već pisao, a sigurno je da će se svetski trendovi odraziti i na prilike na domaćem tržištu.

Imaćemo zasigurno nastavak rasta i u poslednjem kvartalu. Trebalo da on čak bude bolji od kraja 2008. godine sa kojim se obično poredi. Ovi podaci ne treba da nas čine opuštenima jer treba znati da se pravi početak krize upravo tada i desio. U stvari, dogodio se ranije, ali se krajem prethodne godine manifestovao i bio vidljiv kroz rezultate poslovanja. Predviđanja za narednu godinu govore da bismo mogli da očekujemo rast od oko 15%, što je dobro. Loše je što to istovremeno znači da tek 2011. možemo da očekujemo povratak na nivo iz 2008. godine. Budući da se kod nas radi o malom i izuzetno nestabilnom tržištu na koje pored svetke ekonomske situacije utiču i brojni drugi faktori, raspon mogućeg rasta kreće se od stagnacije do čak 30%, što nikako ne smemo da izgubimo iz vida. Takođe, bitno je da razumemo da bismo morali da udvostručimo vrednost našeg IT tržišta na svake tri do četiri godine kako bismo došli na nivo koji garantuje održivost razvojnog puta.

Ostaje, dakle, da uradimo sve što je u našoj moći da potencijal bržeg opravka materijalizujemo i da iskoristimo šansu koja nam se ukazuje u 2010. godini. Međutim, ne smemo da zaboravimo ni da je u Srbiji ulaganje u IT još uvek na nivou od svega 9% proseka Evropske Unije, što je više nego nedovoljno za bilo kakav ozbiljniji napredak u budućnosti. Tek kada dođemo do 20 procenata evropskog proseka moći ćemo da govorimo o značajnom i stabilnom rastu, odnosno da je naša zemlja spremna da učini dodatni napor i da se priključi zajednici onih država koje pretenduju da se nazivaju informatičkim društvima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *