Slobodno, ali pažljivo

Pogledaj sve kategorije

2009 - Nov - 29

Statistike govore da se različite metode bezgotovinskog plaćanja u našoj zemlji još uvek ne koriste u velikoj meri, premda broj platnih kartica, na primer, raste iz dana u dan. Najčešći razlog za ovakvo stanje je nepoverenje građanja koji su se u prethodnoj deceniji ne naki način odvikli od korišćenja “plastike” umesto keša, a uz to gotovo neprekidno slušali senzacionalističke vesti o svim mogućim vrstama prevara sa platnim karticama. Posebno je prisutan strah od plaćanja kreditnim karticama na Internetu. Ova bojazan nije potpuno bez osnova, ali takođe postoje veoma jednostavni načini da se obezbedite i predupredite moguću prevaru ili naplatu usluga koje niste naručili. Sve što je potrebno jeste da pratite nekoliko jednostavnih saveta.

Najpre, budite sigurni od koga kupujete putem Interneta, uverite se da se radi o ozbiljnoj kompaniji i da prodavnica stvarno pripada firmi za koju se izdaje. Ovo je najlakše proveriti tako što ćete obratiti pažnju na web adresu u browseru koji koristite i stalno pratiti da li je slučajno ona promenjena u nešto što ne možete da prepoznate kao pouzdano. Dalje, budite sigurni da je ono što naručujete upravo ono što želite, kao i kada i kako će vam to biti isporučeno. Proverite opis, karakteriskte i fotografiju proizvoda na sajtu, upoznajte se sa uslovima isporuke, koja kompanija vrši isporuku, koji je rok za dostavu i po kojoj ceni. Obratite pažnju da li se slučajno u procesu naručivanja nudi još neka dodatna usluga ili proizvod. Ovo nije praksa domaćih onlajn prodavnica, ali ako nešto naručujete iz inostranstva, često se dešava da vam ponude i naplate nešto dodatno ukoliko eksplicitno ne označite da to ne želite da kupite.

Ako ste u mogućnosti, odštampajte račun koji dobijete na kraju procesa naručivanja, potvrde koje dobijate elektronskom poštom i sve druge papire koji se tiču narudžbine. Ukoliko se bilo šta desi sa vašim nalogom na sajtu, ostaće vam trag i dokaz da je tranakcija izvršena. Nakon što izvršite narudžbu, a trebalo bi da ovu praksu primenjujete i inače, pratite stanje na vašem računu kako biste mogli odmah da reagujete ako dođe do dodatne naplate, odnosno skidanja sredstava sa računa. Ovo ne mora uvek biti posledica prevare jer se greške na sistemima dešavaju, i ukoliko pravovremeno reagujete novac će vam biti vraćen bez ikakvih problema. Dobra praksa je da ne koristite standardne debitne ili klasične kreditne kartice (negde ih nazivaju i “revolving”), već da se u banci raspitate da li postoji mogućnost da dobijete karticu koja isključivo služi za onlajn plaćaja (najčešće nema magnetni zapis). Ove kartice obično funkcionišu tako što na poseban račun uplatite samo sumu novca koja vam je potrebna za kupovinu putem Interneta i samo onda kada želite nešto da naručite, a u međuvremenu držite taj račun praznim. Osim toga, ako niste sigurni u to da li baš želite da ostavite broj svoje kartice, pokušajte da na sajtu pronađete broj za poziv (po mogućnosti besplatan) i da željene proizvode naručite telefonom i pouzećem.

Na kraju, evo već nešto više od dve godine i u našoj zemlji postoje takozvani pejment provajderi (eng. payment service provider – kompanija koja omogućuje procesiranje platnih kartica putem Interneta i druge metode bezgotovinskog plaćanja) i onlajn prodavnice najrazličitijih vrsta proizvoda. Koliko znam, iskustva onih koji koriste ove usluge više su nego pozitivna, a mogućnost da iz fotelje naručite ono što vam je potrebno dodatno doprinosi kvalitetu života.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *