Pametna budućnost mobilnih telefona

Pogledaj sve kategorije

2009 - Nov - 22

Veoma je interesantan podatak da u godini globalne ekonomske krize i statistike sunovrata u mnogim oblastima, dve grane informacionih tehnologija – hardver je u pitanju – beleže konstantan rast. Prva su mali i pristupačni netbook računari o kojima sam već pisao. Drugu čine pametni mobilni telefoni kojih je na tržištu sve više. Već je godinama vrlo vidljiv proces u kome se računar sa stola seli u torbu, ali se očigledno napredak tehnologije neće tu zaustaviti. Zbog toga će se, sada je već izvesno, iz krila računar preseliti na dlan, odnosno džep. Naravno, biće potrebno savladavanje još nekoliko prepreka poput metoda za brz i efikasan unos većih količina teksta (prepoznavanje glasa, na primer) ili prikazivanja slike odgovarajuće veličine (virtuelni ekran koji se projektuje kroz posebne naočare jedno je od mogućih rešenja).

Posebno su zanimljiva predviđanja o tome u kom pravcu bi se mogao kretati razvoj mobilnih aplikacija i kakva je njihova realna primena u godinama koje slede. Jednu od predikcija nedavno je dala poznata istraživačka kuća Gartner, a ona govori o tome na koji će način i u kojih 10 oblasti najviše biti korišćene aplikacije za mobilne telefone u godini 2012. Probaću ukratko da ih pobrojim i opišem. Na prvom mestu je mobilni transfer novca koji se bazira na naprednim softverskim aplikacijama, ali i na standardnim SMS porukama. Ništa manje značajni nisu servisi zasnovani na trenutnoj lokaciji (korišćenjem ugrađenog GPS-a) koji korisniku daju sve potrebne informacije o okolini. Na trećem mestu je mobilna pretraga kao praktičan ekvivalent današnjeg najčešćeg načina za pronalaženje informacija. Sledi mobilno krstarenje Internetom, što je sasvim očekivano budući da je ove godine čak 60 procenata prodatih mobilnih telefona opremljeno naprednim web browser alatima.

Najmanje očekivano je peto mesto koje zauzima praćenje zdravstvenog stanja pomoću mobilnih uređaja. Radi se o novima sistemima koji pomažu hroničnim bolesnicima i pacijentima na kućnom lečenju. Mobilno plaćanje je na šestom mestu kao još jedna komponenta mobilnog bankarstva o kome sam detaljnije pisao pre nekoliko meseci. Nakon toga, takođe kao deo nečega što se može podvesti pod mobilnu ekonomiju, su servisi za blisku komunikaciju (Near Field Communication, NFC). Radi se o načinu za prenos informacija kada se dva uređaja postave jedan pored drugog. Oba mogu biti telefoni, ali i kombinacija telefona i drugog uređaja, poput čitača bar koda. Ova tehnologija se primenjuje u maloprodaji, kao način za razne potvrde identiteta itd. Svoje mesto ovde je našlo i mobilno oglašavanje kao jedan od izvora prihoda za kompanije koje posluju u ovoj oblasti. Na samom kraju liste smešteni su danas dobro poznati i sve češće korišćeni servisi za razmenu instant poruka i mobilna muzika kao poslednja od 10 vrsta mobilnih aplikacija koje će biti dominantne u narednom periodu.

Naravno, spisak se ne završava na ovih deset primena, a postoji i pretpostavka da će u različitim zemljama redosled biti drastično drugačiji. Zanimljivo je da u ovom predviđanju mobilne video igrice nisu našle svoje mesto u listi prvih deset, iako postoje analize koje kažu da će tržiše igara za mobilne telefone u 2011. godini dostići vrednost od preko 6 milijardi dolara. U prilog tvrdnji da je smartphone oblast u ekspanziji govori i činjenica da je samo u prethodnih godinu i malo više dana nastalo nekoliko novih otvorenih platformi i operativnih sistema za mobilne telefone, koji definitivno postaju sve pametniji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *