Svet se vrti oko oblaka

Pogledaj sve kategorije

2009 - Nov - 15

Kada sam pre otprilike godinu i po dana pisao o fenomenu nazvanom “cloud computing” (eng. cloud – oblak), radilo se o relativno novoj oblasti informacionih tehnologija sa velikim potencijalom, ali u kojoj konkurentska borba praktično još nije bila započela. Već je tada nekoliko kompanija pionirski odvažno krenulo u razvoj servisa i infrastrukture za “rad u oblacima”. Danas su, međutim, u trku za primat u pružanju usluga iznajmljivanja hardverskih kapaciteta i softverske podrške poslovanju uključena gotovo sva značajnija imena IT industrije, pa slobodno možemo reći da dolazi vreme kada ćemo živeti u cloud-centričnom svetu.

Ako se sećate, cloud computing je način da svu potrebnu hardversku i softversku infrastrukturu iznajmite i na veoma jednostavan način koristite i proširujete, bez potrebe za kupovinom opreme, obezbeđivanjem prostora, odnosno odvajanjem vremena za instalaciju i podešavanje. Ovaj termin opisuje i svako izmeštanje računarskih resursa u takozvane data centre nezavisnih dobavljača i pristup tim resursima putem računarskih mreža (najčešće Interneta). Zanimljivo je da izraz potiče od standarda za vizuelni prikaz arhitekture računarske infrastrukture po kome se kao ilustracija za Internet gotovo redovno koristi oblak. Cloud computing najvećim delom omogućuje virtuelizacija koja obezbeđuje da se jedan računarski resurs predstavlja kao više virtuelnih, a posledica je izmeštanje uloge nosioca podataka sa PC računara na mrežu i Internet, o čemu sam takođe pisao na ovim stranama.

Za sada su, prema istraživanjima koja za kriterijume uzimaju razvijenost i kompletnost rešenja, realne planove za napredak u narednoj godini i sposobnost ostvarenja vizije, glavni “igrači” na ovom polju najveća svetska Internet prodavnica Amazon, pretraživač i jedna od vodećih kompanija u oblasti internet oglašavanja Google, “veliki plavi” IBM, softverski gigant Microsoft, kao i kompanije koje posluju u oblastima razvoja softvera, telekomunikacija ili virtuelizacije, kao što su Sun, Citrix, VMware ili AT&T. HP je takođe odlučio da se aktivnije uključi pa je najavio preuzimanje kompanije 3Com koja se bavi proizvodnjom mrežne i telekomunikacione opreme.

Ono što se nazire kroz “oblake” je potpuna promena u pristupu računarskoj tehnici i softveru kakav danas poznajemo. Na primer, operativni sistem kao takav bi već za nekoliko godina mogao postati potpuno irelevantan. Jednostvno, neće postojati primetna niti bitna razlika između softvera koji koristite i sistema na kome se on pokreće pošto će se sve dešavati na mreži, a ne na lokalnom računaru. Programeri širom sveta se već sada pitaju kako će se odvijati razvoj softvera u takvom okruženju i kako bi nove tehnologije mogle da izgledaju. Ono što je sigurno jeste da će njihova uloga biti promenjena, kao i zaduženja sektora IT podrške u kompanijama.

Takođe, sve ozbiljnije priče pokreću se oko bezbednosti i dostupnosti podataka, stabilnosti servisa i sistema i sličnih pitanja koja mogu postaviti potencijalni korisnici. Ugledne firme koje nude ove usluge svojevrsna su garancija, ali da li je to dovoljno da im poverite sudbinu svoje kompanije ili ličnih podataka? Naravno, verovatno ćemo uskoro imati i neku vrstu zakonske regulative u ovoj oblasti, barem u razvijenijim zemljama. U svakom slučaju, mnogo toga će se u narednim godinama promeniti u IT industriji, ali i svim ostalim granama jer će i uloga korisnika biti značajno drugačija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *