Optimizam sa zadrškom

Pogledaj sve kategorije

2010 - Jul - 25

Pažljivije i posvećenije nego ikada ranije, većina zainteresovanih ove godine prati ekonomske i druge pokazatelje kretanja globalnog tržišta u oblasti industrije informacionih tehnologija i telekomunikacija. Kao što sam već nekoliko puta isticao, jedan od najznačajnijih parametara je IT potrošnja po glavi stanovnika, budući da ona ne govori samo o napretku i uspehu ove grane, nego i opštem stanju privrede svake zemlje i stepenu njene modernizacije i razvoja. U prošloj godini zabležen je značajan pad u odnosu na prethodnu, dok je slika u tekućoj mnogo svetlija, premda i dalje ispod nivoa zabeleženog u 2008. godini. Na pola puta do njenog kraja, sada je već moguće izvući preciznije zaključke o IT potrošnji u 2010. godini.

Početkom meseca Gartner je ažurirao svoja originalna predviđanja sa početka godine, a na osnovu novih istraživanja i rezultata u prvom polugodištu. Prvobitno je najavljeno da bi ukupan rast u ovoj godini mogao da bude oko 5,3 procenta, ali je sada ova brojka nešto manja i iznosi oko 4 odsto. Kao najvažniji „krivac“ za ovu korekciju identifikovani su problemi koje imaju neke ekonomije zemalja Evropske unije (dužničke krize) i pad vrednosti evropske valute u odnosu na američki dolar. Zbog toga analitičari ističu da je neophodno da državni aparati u Evropi u narednih nekoliko godina donesu jasne stimulativne strategije i uvedu olakšice koje će pospešiti IT potrošnju.

Ako pogledamo brojke, pogotovo podeljene prema pojedinim oblastima, jasno je da razlike postoje i da oporavak, kao što je to uostalom bi slučaj i sa padom, nije ravnomerno raspoređen. Najviše štete pretrpela je potrošnja na IT hardver sa padom od oko 12,4% u 2009. godini. Srećom, ulaganja u opremu najviše i napreduju ove godine, pa se može očekivati da će ukupan rast do njenog kraja biti nešto preko 9 proenata. Dobre rezultate u oblasti hardvera možemo najvećim delom da zahvalimo rastu prodaje personalnih računara, o čemu sam i ranije pisao na ovim stranama. Softver je pretrpeo najmanji pad, iz sasvim razumljivih razloga (2,6%), pa će u 2010., sa rastom od 3,1%, prevazići rezultate od pre dve godine. Oblast telekomunikacija bi trebalo da se vrati na pređašnje stanje, a važno je istaći i da u apsolutnim iznosima na ovu vrstu opreme otpada gotovo dve trećine ukupne ICT potrošnje. Prema brojkama kojima raspolažu analitičari, izgleda da se najsporije oporavljaju IT servisi (pad od preko 5 odsto, predviđeni rast ispod 3 proenta) što je donekle razumljivo, ali predstavlja problem za brži oporavak i razvoj nekih drugih oblasti.

Možemo, dakle, slobodno da tvrdimo kako se očekivani oporavak tržišta definitivno i dešava, ali da optimizam treba da bude umeren, jer se, kao što je uostalom i predviđeno, u ovoj godini sigurno nećemo vratiti na rezultate koji su ostvarivani pre nego što je nastupila globalna kriza. Važno je ipak da IT potrošnja raste u većini zemalja sveta, a to znači da građani i privreda vide „svetlo na kraju tunela“ i da pozitivni signali sigurno postoje. Ulaganja u IT infrastrukturu i softverske sisteme svakako će pomoći i ostalim granama privrede da kroz optimizaciju pojedinih procesa i veću produktivnost pronađu način da brže napreduju, da se dalje razvijaju i ostvare preko potreban rast.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *