Optimizam u najavi

Pogledaj sve kategorije

2009 - Oct - 18

Teško da bi oni koji su pročitali skorašnje vesti o gubicima u trećem kvartalu i padu prodaje u odnosu na prošlu godinu mogli biti optimistični po pitanju oporavka tržišta informacionih tehnologija i korisničke elektronike. Međutim, i pored ovakvih poražavajućih brojki koje dolaze iz mnogih kompanija u gotovo svim oblastima industrije, stručnjaci širom sveta pokazuju značajnu dozu optimizma koja je vezana delom već za kraj ove, a svakako za celu narednu godinu.

Naime, nedavna istraživanja kompanije Gartner pokazuju da bi ukupan pad prodaje PC kompjutera u 2009. godini u odnosu na prethodnu mogao biti svega oko 2 procenta, odnosno 285 miliona novoprodatih računara naspram 291 miliona koliko je zabeleženo u 2008. godini. Predviđanja data početkom leta govorila su o ukupnom godišnjem padu od preko šest odsto, tako da mesta za optimizam zaista ima. Naravno, na ovo kao neku vrstu gubitka treba dodati i očekivani rast prodaje koji je ostvarivan iz godine u godinu, ali trenutna situacija takva je da smo primorani na sanaciju štete nastale globalnom krizom, dok planove za rast treba ostaviti za neka srećnija vremena. Sasvim očekivano, mobilni računari polako preuzimaju primat u odnosu na stone kompjutere, pogotovo u zemljama u razvoju, dok netbook kategorija malih i pristupačnih kompjutera i dalje beleži konstantan rast započet još krajem prošle godine. Ukupna prodaja ove kategorije mogla bi do kraja godine da dostigne cifru od 25 miliona komada. Njima su se pridružili i nešto snažniji tanki i lagani notebook računari sa velikom autonomijom baterije i tek nešto višim cenovnim rangom, pa možem da kažemo kako se još jednom pokazalo da u krizi inovativna rešenja i sveže ideje dolaze do izražaja. Takođe, očekuje se da će pojava Microsoft Windows 7 operativnog sistema u izvesnoj meri dodatno pospešiti prodaju zbog potrebe za unapređenjem hardverskih komponenti radi boljeg iskorišćenja novog softvera.

U jednoj drugoj analizi, objavljenoj krajem prošlog meseca, Gartnerovi stručnjaci predviđaju i spori ali siguran oporavak tržišta korisničke elektronike, usko povezanog sa računarskom tehnikom i telekomunikacijama. Oni procenjuju da su u svim kategorijama elektronskih uređaja rezultati praktično dodirnuli dno i da se prvi oporavak može očekivati tokom prazničnih kupovina krajem godine, ali i da će ići nešto sporije nego kada su računari u pitanju. U oblasti mobilnih telefona ukupan pad prodaje u ovoj godini mogao bi biti 8%, četiri odsto manje od očekivanog, za šta je najviše zaslužna popularizacija takozvanih pametnih telefonskih aparata, pogotovo u Kini. Što se ostalih grana korisničke elektronike tiče, premda se ne očekuje dalji pad, pravi oporavak bi mogao nastupiti tek početkom 2011. godine i pored trenda prelaska na LCD TV aparate. Treba razumeti da se ovde radi o uređajima koji mnogo sporije zastarevaju i mnogo su manje kritični za svakodnevni život, obrazovanje i poslovanje u odnosu na računare.

Očekivano je da se ovakvi trendovi ostvare i na domaćem tržištu, ali će tržišna kretanja u IT industriji svakako biti tesno povezana sa opštom ekonomskom atmosferom i stanjem privrede Srbije. Optimističke poruke čuli smo i od domaćih ekonomskih stručnjaka i predstavnika vlasti, pa ostaje samo da se nadamo kako proces računarskog opismenjavanja naše zemlje usled krize neće biti značajno usporen.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *