U punom zaletu

Pogledaj sve kategorije

2009 - Oct - 25

U momentu kada nastaju ovi redovi širom sveta, pa i u našoj zemlji, dešavaju se promocije nove verzije Microsoftovog operativnog sistema nazvanog sasvim jednostavno – Windows 7. Da li će broj sedam za softverskog giganta biti srećan ostaje da vidimo, ali su prvi komentari i testovi novih “prozora” više nego pozitivni. Rekao bih čak obrnuto proporcionalno negativnim komentarima i primedbama na prethodnu verziju mnogo zvučnijeg imena. U senci ovog značajnog događaja ostale su još dve vesti vezane za istu kompaniju, a za koje smatram da bi dugoročno mogle biti važnije od uspeha Windowsa 7 – i to jednako za Microsoft kao i za mnogobrojne korisnike računara i Interneta širom sveta.

Još kada je predstavio svoj novi pretraživač Bing, a posebno nakon letošnjeg partnerskog sporazuma sa Yahooom, Microsoft je očigledno krenuo u ozbiljnu ofanzivu u oblasti Internet biznisa sa namerom da jednom za svagda prekine glasove o tome kako je u ovoj kompaniji Internet shvaćen neozbiljno, da su se kasno uključili u trku i da su tada neuporedivo manji “igrači” preuzeli inicijativu i u međuvremenu osvojili tržište. Prva vest upravo govori o ideji koju su u Microsoftu uspeli prvi da realizuju i na taj način dobiju servis koji konkurencija (još) nema. Naime, Microsoft je potpisao nezavisne sporazume sa Twitterom i Facebookom o mogućnosti preuzimanja njihovih sadržaja (mikroblogovi i statusi korisnika) i pretraživanja tih sadržaja na Bingu. Za sada još uvek nije poznat datum kada će ovaj servis početi sa radom, ali se radi o značajnom događaju koji će poremetiti odnose na tržištu onlajn oglašavanja i Internet pretraživača. Premda ugovori nisu ekskluzivni pa je za očekivati da će i konkurenti sklopiti slične sporazume, to što Microsoft poseduje informacije za pretragu koje drugi nemaju sigurno će opredeliti mnoge korisnike i privući oglašivače, a ne sumnjam da će Microsoft ovaj podatak iskoristiti i u svojim marketinškim kampanjama.

Druga vest je najava nove verzije Microsoft SharePoint portalske platforme koja objedinjuje brojne napredne funkcionalnosti i mehanizme za brz razvoj i jednostavno održavanje portala namenjenih unutrašnjoj komunikaciji u kompanijama, ali i javnim web prezentacijama. U kombinaciji sa SharePoint 2010 serverom ide i Office 2010 familija softverskih proizvoda koji su sada  potpuno okrenuti Webu i biće dostupni kroz cloud servise o kojima sam već pisao na ovim stranama. Time će svakodnevni rad, odnosno razmena i saradnja na dokumentima biti potpuno i jednako raspoloživi i ostvarivi u kancelariji, na udaljenim lokacijama i svugde gde postoji pristup Internetu, bez potrebe za prenosom dokumenata, instalacijom softvera i brigom o sigurnosti podataka. Ova najava predstavlja verovatno vrhunac dugogodišnjih napora američke kompanije da fokus svojih proizvoda i poslovanja prenese iz ere dominacije stonih računara u doba dominacije Interneta i Weba

Kako bilo, tek rekao bih da je Microsoft ovih dana u punom zaletu i da su se neke “kockice” očigledno složile baš kako treba. Ostaje da sačekamo da se proizvodi i servisi koje sam ovde pomenuo i zvanično pojave na tržištu, ali je već sada očigledno da će obe inicijative postići veliki uspeh, kao i da treba očekivati odgovore konkurentskih firmi, a sve u korist svih nas koji upotrebljavamo informacione tehnologije u svakodnevnom životu i radu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *