Ostvarenje sna

Pogledaj sve kategorije

2017 - Nov - 26

Trebalo je da prođe čitav vek pa da ideja Nikole Tesle o bežičnom prenosu električne energije nađe ozbiljniju primenu u svakodnevnoj praksi. Poslednji od primera ovog koncepta odnosi se na bežičnu dopunu baterija na električnim automobilima. Najveći proizvođači ubrzano rade na sopstvenoj implementaciji i novim modelima sa bežičnim punjenjima, dok se za postojeće električne automobile pripremaju posebni dodaci koji će omogućiti da se baterija vozila dopunjuje bez potrebe za utičnicama i nezgrapnim kablovima.

Koje su prednosti novog metoda dopune? Najpre, vozači će biti lišeni problema koje sa sobom nosi petljanje sa kablovima i različiti standardi za utičnice. Biće dovoljno da parkirate svoje vozilo na odgovarajuće parking mesto i baterija će automatski biti dopunjena. Budući da je potrebno manje prostora i da je izbegnuta opasnost od krađe kablova ili oštećenja utičnica, trebalo bi da poraste i broj dostupnih mesta za dopunu. Dalje, ako nije potrebno da osoba ili neka vrsta robota fizički priključi automobil na punjenje, znato je lakše sprovesti ideju autonomnih vozila bez vozača. Zamislite, na primer, automatizovani rent-a-car servis kod koga putem mobilne aplikacije, gde god da se nalazite, zatražite automobil i on se sam doveze do vaše lokacije. Već postoje ideje o naprednim taksi službama sa vozilima na električni pogon, a u pripremi su i neka druga inovativna rešenja.

Nažalost, brzina bežične dopune još uvek je slična kao i kod punjenja baterije kablovima. Ovo je, pored autonomije, i jedan od osnovnih problema električnih automobila. Međutim, primenom bežične dopune stvaraju se preduslovi za dalja unapređenja i dodatno omasovljenje korišćenja vozila na električni pogon. Kako tehnologija bude napredovala, tako će vreme potrebno za dopunu biti sve kraće, a broj raspoloživih mesta za punjenje i posebnih parking prostora sve veći. Krajnji cilj je da se vozila – ali i brojni drugi uređaji – napajaju direktno iz globalne bežične električne mreže, a da baterija eventualno služi samo kao rezervna i pomoćna varijanta. Time će konačno biti ostvaren san našeg velikog naučnika – san čije ostvarenje on, nažalost, nije dočekao. Nama ostaje da uživamo u pogodnostima modernih tehnologija i da nikada ne zaboravimo ime Nikole Tesle.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *