Aerodrom budućnosti

Pogledaj sve kategorije

2017 - Nov - 18

Uvek sam tvrdio da je jednostavnije putovati avionom nego vozom ili autobusom. Od ulaska na aerodrom do dolaska na odredište, sve je u velikoj meri organizovano tako da putniku bude što lakše. Sa druge strane, postoji mnogo razloga da izbegavate avione – od toga da na aerodromu morate da se pojavite mnogo ranije, preko sporih i rigoroznih sigurnosnih kontrola, do izgubljenih kofera i višečasovnih čekanja na presedanjima.

U savremenom svetu mnogo više ljudi putuje iz države u državu, sa kontinenta na kontinent. Ekonomske prilike primorale su avio kompanije da svoje letove optimizuju, što je izrodilo velike transportne centre u kojima se sakupljaju putnici sa svih strana kako bi zajedno nastavili let do krajnjeg odredišta. Sve je ovo, uz nove bezbednosne izazove, samo dodatno pojačalo probleme koje sam naveo. Odgovor bi mogao biti ono što se kolokvijalno naziva „aerodrom 3.0“, novi pristup organizaciji funkcionisanja vazdušnih luka koji uključuje brojna moderna tehnološka rešenja.

Za početak, cilj je da se smanji problem višestrukog čekanja u redovima tako što će biti omogućeno da se putnici prijavljuju putem mobilnih aplikacija ili samouslužnih kioska na samom aerodromu. To uključuje i automatizovano prijavljivanje prtljaga. Svaka torba trebalo bi da dobije posebnu RFID nalepnicu i da bude praćena tokom celog puta. Na taj način putnik pomoću svog pametnog telefona u svakom momentu može da zna gde se nalaze koferi i gde da ih preuzme na kraju. Biometrijski podaci putnika – prepoznavanje lica i glasa ili očitavanje retine oka – omogućiće mnogo brži prolaz kroz sistem sigurnosti. Uključivanjem tehnologija vezanih za internet stvari, putnici će biti navođeni kroz aerodrome na oba kraja puta.

Krajnji cilj je personalizacija u kojoj će napredni softveri brinuti o navikama i potrebama svakog pojedinačnog putnika, prilagođavajući se podacima iz više izvora koji se prikupljaju i obrađuju u realnom vremenu. Obavezna karika je i direktno povezivanje pametnih aerodroma sa pametnim gradovima i drugim sistemima transporta. Ukratko, vizija na čijem se ostvarenju uveliko radi prevazilazi sve što smo videli u filmovima naučne fantastike, a njeno ostvarenje je bliže nego što mislimo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *