Pametna kuhinja za neiskusne kuvare

Pogledaj sve kategorije

2012 - Aug - 26

Leto je i velike su vrućine, pa ću ozbiljne teme ostaviti za neki drugi put i pozabaviti se jednom interesantnom inovacijom o kojoj sam čitao ovih dana. Sećate se pametnog frižidera, toliko puta opisivanog, koji po pravilu služi kao ilustracija tehnologije budućnosti i povezivanja svih vrsta uređaja na internet? Izgleda da je on postao prevaziđen koncept i da je došlo vreme da čitava kuhinja postane pametna, na načine koji istovremeno deluju genijalno i pomalo apsurdno.

Informacione tehnologije već su pronašle put do kuhinje. Ako ne verujete, proverite broj aplikacija za tablet uređaje posvećenih kulinarskoj veštini i sajtova na našem jeziku koji nude recepte i savete za domaćice. Imam nekoliko poznanica koje ne počinju spremanje jela pre nego što konsultuju internet, bez obzira na to što im godinama ranije u tome nije bila potrebna nikakva pomoć. Ne znam da li to ima neke veze sa popularizacijom elektronike i globalne mreže uopšte, ali se IT definitivno uselio u svaki deo doma. Nego da se vratim na našu današnju priču.

Japanski naučnici – a ko bi drugi – projektovali su “sistem za podršku kuvanju” koji je kombinacija malog robota-pomoćnika, projektora i brzih kamera ugrađenih u plafon, uz odgovarajući softverski sistem koji sve to povezuje. Poenta je u projektovanju interaktivnog recepta i uputstva za pripremanje hrane na radnu površinu, direktno preko namirnica. U primeru koji su istraživači prikazali, sistem objašnjava neukom kuvaru kako da pripremi riblje filete. Na stolu je cela riba koju softver prepoznaje i na nju projektuje liniju po kojoj treba seći, uz animirani prikaz kretanja noža. Sve ovo praćeno je oblačićem (kao u stripovima) u kome su ispisani koraci u procesu pripreme. Dodatnu pomoć pruža pomenuti mali robot koji vam govori šta treba da radite i koji je sposoban da prepozna glasovne komande, odnosno vaše odgovore. Na osnovu komunikacije sa robotom, sistem prelazi na sledeću fazu pripreme, sve dok nije skuvan i serviran savršen obrok. Premda se u ispitivanjima sa realnim korisnicima ovo rešenje pokazalo kao uspešno, postoji još dosta mana i nesavršenosti. Na primer, način na koji držite nož softver ne može da detektuje i da vas upozori da radite pogrešno. Jedan od duhovitih komentara korisnika glasio je otprilike ovako – ako već imamo robota u kuhinji, zašto ga ne razviju tako da on sam može da spremi hranu, a da mi za to vreme odmaramo.

Pretpostavljam da će u nekom obliku, verovatno jednostavnijem i usavršenom, ovo i slična rešenja jednoga dana ući u masovniju upotrebu. Za očekivati je da će radne površine u kuhinji biti digitalne, u formi neke vrste ekrana, sa integrisanim mernim instrumentima, konekcijom na internet i mogućnošću povezivanja sa drugim kućnim aparatima, verovatno baš pomenutim pametnim frižiderom. Još uvek je rano govoriti o tome kada će to biti i kako će tačno izgledati, ali je sigurno da dobro staro kuvanje više nikada neće biti isto.

Zanimljivost: Prve električne rerne pojavile su se još 1890. godine, ali im je trebalo gotovo pola veka da postanu konkurentne onima na gas.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *