Pametne posetnice

Pogledaj sve kategorije

2014 - Aug - 14

Vizit-karte, popularno „vizitke“, odnosno u prevodu na naš jezik posetnice, postoje i koriste se već nekoliko vekova. Osim što prate savremene trendove u dizajnu i vrstama papira, kao i toga da su sada internet adrese i nalozi na društvenim mrežama obavezni elementi sadržaja, nisu se značajno menjale kroz svoju istoriju. Bilo je pokušaja da se kao medij koriste mini CD diskovi na koje je moguće snimiti dodatne informacije, ali taj trend nikada nije u potpunosti zaživeo.

E sad, videli smo da ubrzani napredak tehnologije neumitno „pritiska“ svaku oblast i pojavu u svakodnevnom životu, trudeći se da ih promeni i prilagodi savremenom dobu. Inovatori širom svetu, u nekoj vrsti moderne zlatne groznice, pokušavaju da pronađu sferu u kojoj bi izrazili svoje ideje, uveli revoluciju i postigli planetarni uspeh. Posetnice su tako ponovo došle na red. Ne govorim o nedavnom pokušaju ugradnje mini igrice Tetris u vizit-kartice koji, premda interesantan, nema izvesnu budućnost, već o nečemu mnogo ozbiljnijem.

Naime, jedna američka kompanija razvila je papirne vizitke, tek nešto deblje od uobičajenih, sa ugrađenim, odnosno odštampanim USB konektorom (aktivira se savijanjem kartice po perforaciji) i NFC modulom. Količina memorije u kartici je relativno mala i nije moguće njeno prepisivanje, ali je dovoljna za smeštaj osnovnih podataka i linkova. Zaista napredna funkcionalnost je mogućnost daljinske promene sadržaja i praćenja pregledanja kartice. Može se reći da uvođenjem ove tehnologije posetnice zaista postaju „pametne“ i da više nisu komadić papira koji najčešće završi u korpi za smeće. Još samo da vidimo koliko će biti pristupačne i možda se konačno nešto promeni i u ovoj oblasti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *