Vreme odmora

Pogledaj sve kategorije

2014 - Aug - 21

Mišljenja sam da razvoj tehnologije pomaže čovečanstvu i da nova rešenja – ukoliko se mudro primenjuju – mogu da obezbede zdraviju, bezbedniju i udobniju budućnost. Postizanje te „mudrosti“ podrazumeva edukaciju širih slojeva stanovništva, jačanje svesti o štetnim uticajima i pravilnoj upotrebi, odnosno kreiranje prave mere između prihvatanja svega korisnog što tehnologija donosi i novonastale pomame za elektronskim uređajima, društvenim mrežama i drugim sadržajima na internetu.
Dostupnost interneta na bilo kom mestu i u bilo koje vreme smatram veoma važnim ciljem koji treba da omogući slobodu pristupa informacijama i neograničenu komunikaciju sa celim svetom. Problem nastaje kada se izgubi mera, što je stvar svesti svakog pojedinca, ali i društvene zajednice. O čemu govorim? Ovoga leta teško je pronaći plažu na kojoj nije obezbeđena internet konekcija. Na prvi pogled zvuči sjajno, ali onda bacite pogled unaokolo i vidite ljude koji su zadubljeni u malene ekrane telefona i izgubljeni u sajber svetu, umesto da uživaju u stvarnosti oko sebe i lepotama leta.
Sličan primer možete pronaći na modernim stadionima i sportskim dvoranama. U želji da prate trendove i ugode posetiocima, klubovi obezbeđuju besplatan internet, čak svoje objekte promovišu kao tehnološki napredne. Uz mogućnost snimanja „selfija“ i direktnog deljenja na društvenim mrežama, koliko navijači uspeju da se zaista posvete sportu zbog koga su se i našli na tribinama? Nedavno smo čak imali situacije da se grupe navijača bune i zahtevaju ukidanje vajfaj konekcije, a da su organizatori primorani da zabrane unos tablet uređaja koji, kada se koriste za fotografisanje, ometaju pogled ostalim posetiocima. Kao što rekoh, sve je u pravoj meri. Treba znati kada je vreme za odmor i opuštanje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *