Pametni kandelabri

Pogledaj sve kategorije

2023 - Dec - 05

Ulično osvetljenje simbol je gradskog života, ali i tehnološkog napretka u urbanim sredinama širom sveta. Sveće i uljane lampe koje su uveče palili, a ujutro gasili posebni gradski službenici, zamenile su svetiljke na gas, a zatim i električna rasveta. Danas imamo LED lampe koje štede energiju i čuvaju okolinu. Stubovi na kojima se nalazi osvetljenje i kućišta za svetiljke takođe su kroz istoriju pratili duh vremena i neretko predstavljali prava mala umetnička dela po kojima su gradovi prepoznatljivi. Uskoro bi bandere uličnog svetla mogle da dobiju brojne nove namene i postanu „pametne“.

 

Već sada se ovi stubovi koriste i kao nosači za nadzorne kamere, antene i različite vrste senzora, ali je još uvek retka njihova sistematska upotreba za jasno definisane i standardizovane namene. Zbog toga inženjeri koji se bave osmišljavanjem mehanizama i razvojem ideja vezanih za internet stvari (eng. internet of things, IoT), predviđaju pametne ulične kandelabre kao važan deo gradske infrastrukture budućnosti. Budući da su sveprisutni širom naselja, idealni su kao nosač različitih elemenata povezanih uređaja i sistema. Na primer, predviđa se da će oni postati sastavni deo pametne saobraćajne infrastrukture, zajedno sa saobraćajnim znacima. Dalje, postoji ideja da budu opremljeni senzorima koji će pratiti stanje različitih parametara zagađenja vazduha, meteoroloških faktora, buke i sličnih pokazatelja. Naravno, činiće i okosnicu 5G mobilne mreže potrebne za funkcionisanje autonomnih vozila. Pored toga, predviđa se da bi svaka ulična lampa istovremeno mogla da služi i kao izvor napajanja za električna vozila, pogotovo u zonama gde postoje parking mesta duž ulice. Turisti bi na ekranu svake bandere mogli da dobiju korisne informacije i uputstva. Na kraju, ne treba da zaboravimo i glavnu namenu – osvetljenje. Naime, lampe bi mogle da se automatski isključuju kada ne postoji potreba za svetlom i tako dodatno štede energiju.

 

U više navrata sam pisao o pametnim gradovima kao neminovnoj budućnosti urbanih centara. Sa porastom broja stanovnika i sve kompleksnijom infrastrukturom potrebnom da podrži život u velikim naseljima, logično je da ćemo koristiti tehnološke inovacije za optimizaciju kontrole i upravljanja ovakvim sistemima, ali i olakšanje života za stanovnike i posetioce gradova.

…..

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *