Pametni nakit

Pogledaj sve kategorije

2015 - Oct - 08

Nakon pametnih telefona i časovnika, čini se da sada pametni nakit preuzima poziciju „sledeće velike stvari“ u IT industriji. Naravno, nakit je samo deo takozvane „odevne tehnologije“ o kojoj sam pisao ranije, ali se profiliše kao važna potkategorija. Iskreno, očekivao sam da će rešenja koja podrazumevaju odeću brže doći na red. Sa druge strane, ako u obzir uzmemo snagu modne industrije, kao i činjenicu da je dizajn postao jedna od najvažnijih tehničkih karakteristika elektronskih uređaja, onda novi trend zvuči sasvim logično. Pogotovo ako znamo da su narukvice, doduše one sportske i manje skupocene, već postigle veliki uspeh, može se očekivati da će uskoro i ogrlice, prstenje, minđuše i drugi slični ukrasi dobiti svoju tehnološku stranu.

Jedan od dokaza za to je i nedavno objavljena vest da je kompanija Epl podnela patentni zahtev za pametni prsten. Njihova ideja podrazumeva prsten u koji su ugrađene elektronske komponente, a koji pre svega služi za kontrolu pametnih telefona, televizora i drugih uređaja. Interesantno je da su predvideli da glavni način komunikacije sa prstenom budu glasovne komande, a kao alternativa tu je tapkanje po minijaturnom ekranu i potezi prstima, na primer skupljanje šake u pesnicu.

Ovo svakako nije prvo niti jedino rešenje u domenu pametnog nakita. Naprotiv, postoji nekoliko drugih projekata i proizvoda koji uključuju veoma slični pametni prsten. Tu je i nekoliko narukvica kod kojih je digitalni deo modularan i može se kačiti na različito dizajnirane modne osnove tako da se uklapa uz odeću koju nosite, zatim ogrlica koja beleži ritam vašeg disanja i šalje ga telefonu na obradu i izvođenje statistike stresa, pa i minđuše sposobne da mere broj otkucaja srca. Primera je mnogo, a zajedničko im je da se radi o veoma ukusno dizajniranom nakitu koju uključuje plemenite metale i dragoceno kamenje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *