Borba za programere

Pogledaj sve kategorije

2015 - Oct - 01

U IT industriji ništa nije zagarantovano. Današnji veliki uspeh već sutra može biti pretvoren u propast ako ne pratite trendove, ne prilagođavate se promenama i ne razvijate nove ideje. Nedostatak vizije ili, još češće, uljuljkanost u trenutno blagostanje koštali su mnoge. I ne radi se o surovosti, već jednostavno o zakonitosti sveta koji je izrastao na inovativnosti i spremnosti da se reaguje brže, da se uloži napor više, da se prati strast za tehnologijom.

Danas čitam vest da će Blekberi, poznati kanadski proizvođač pametnih telefona za poslovnu namenu, uskoro na tržište izbaciti model pod Android platformom i tako odustati od sopstvenog operativnog sistema. Ova odluka propraćena je podatkom da je prodaja njihovih uređaja svedena na trećinu prošlogodišnje. U momentu kada su oni već uveliko bili neprikosnoveni, Android nije ni postojao. Slično se desilo i sa Simbijan platformom koja je u jednom momentu zauzimala dve trećine tržišta, a koja više nije u igri.

Zanimljiv je podatak da je, i pored velikog pada, u prethodna tri meseca prodato 800 000 Blekberi uređaja, što svakako nije malo. Zbog čega onda odustajanje od sopstvene softverske platforme? Odgovor je jednostavan – aplikacije i programeri. Uspeh mobilnog sistema danas se meri brojem dodatnih aplikacija za najrazličitije namene. Te aplikacije razvijaju programeri, a oni nemaju motiv da se bave sistemom koji nije u ekspanziji, jer time gube korisnike i potencijalne kupce. Zbog toga je proizvođačima operativnih sistema u interesu da privuku programere i da im olakšaju razvoj, a zauzvrat dobijaju programe koji popularišu platformu i tako u krug. Situacija bi donekle mogla da se promeni sa rastom popularnosti hibridnih mobilnih veb aplikacija koje mogu da funkcionišu na više sistema, ali to ostaje tek da se vidi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *