Posle dvehiljadite

Pogledaj sve kategorije

2015 - Sep - 24

Uglavnom nismo svesni brzine kojom napreduje tehnologija, kao ni uticaja koji IT industrija ima na naš svakodnevni život. Delom je to i zbog toga što su mnoga rešenja koja se danas masovno koriste svetlo dana ugledala pre mnogo godina. Naravno, najpre u istraživačkim centrima i laboratorijama. Životni ciklus inovacija se, međutim, značajno skraćuje, pa ćemo mnogo toga što se još uvek smatra naučnom fantastikom možda već sutra ugledati na ulici ili izlozima prodavnica.

Najnoviji primer je proboj u razvoju “ogrtača nevidljivosti”, izuzetno tankog platna – nano-strukture sa posebnim elektromagnetnim svojstvima – sposobnog da reflektuje svetlost na takav način da predmete koje prekriva čini i praktično nevidljivim. Zbog toga nije nerealno da ćemo jednoga dana svi u ormaru posedovati odevne predmete koji nas sakrivaju od očiju javnosti. Očekujem, doduše, i razne detektore koji će poništiti dejstvo ogrtača, ali to je već druga priča.

Jednako neverovatna je i ideja o sveprisutnosti interneta korišćenjem “pametne prašine”, nano čipova koji bi mogli da ispunjavaju vazduh te na taj način ne samo omoguće neprekidnu komunikaciju uvek i svuda, već i da posluže za trenutno merenje atmosferskih prilika i zagađenja, kao i zdravlja našeg organizma jer bismo ih slobodno udisali. Realnost je da bi u narednih 10 godina ovakva i slična rešenja mogla biti masovno primenjivana.

U poređenju sa opisanim primerima, vozovi koji se kreću nadzvučnom brzinom, upravljanje snagom uma, kloniranje davno izumrlih vrsta i potraga za alternativnom planetom koju bismo nastanjivali ne zvuči previše čudno. Poenta je da je budućnost o kojoj smo maštali krajem prošlog veka već stigla. Još samo da ljudi svoje razmišljanje i odnose prema planeti i čovečanstvu prilagode toj činjenici.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *