Potrebe i emocije

Pogledaj sve kategorije

2015 - Sep - 17

Prijatelji i poznanici često me pitaju koji je najbolji telefon, tablet, računar, foto-aparat… Premda je pitanje jednostavno, odgovor, u stvari, ne postoji. Ili postoji, ali nije onakav kakav se očekuje. Naime, jedini pravi kriterijum za ocenu uspešnosti nekog uređaja jesu njegova upotrebna vrednost i osećanja koja izaziva kod korisnika. Oba ova momenta su veoma lična i zavise od pojedinca.

Kao što sam rekao, upotrebna vrednost je individualna stvar pa se za isti uređaj može značajno razlikovati od korisnika do korisnika. Nekome je bitna brzina rada, nekome napredne funkcionalnosti, dok će se mnogi opredeliti isključivo zbog praktičnosti, malih dimenzija ili izgleda. Da je lista tehničkih karakteristika jedino što je važno, odgovor bi bio lak. Međutim, nije tako. Uostalom, da jeste, malo ko bi se odlučio za Eplove proizvode. Nije zanemariva ni vezanost za proizvođača ili brend, ali tu već dolazimo na teren emocija.

Već nekoliko godina unazad, elektronski uređaji predstavljaju veoma lični i nerazdvojni deo našeg svakodnevnog života. Zbog toga je i odnos prema njima poseban. Kako se osećate dok koristite telefon, tablet ili računar uticaće ne samo na izbor modela, već i na vašu produktivnost. Neko se dobro oseća kada koristi dopadljivo dizajnirani aparat, dok kod drugih „pale“ napredne funkcionalnosti. Važno je, ipak, da pokušamo što više da iskoristimo ono što nam je tehnologija obezbedila, a to znači i da moramo da se edukujemo i potrudimo da izvučemo što više dodatnih vrednosti iz uređaja. To opet zahteva menjanje navika i savladavanje novih veština, ali se svakako isplati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *