Personalizovana kreativnost

Pogledaj sve kategorije

2024 - Jan - 23

Stručnjaci imaju velika očekivanja od 2024. godine kada su u pitanju nova i unapređena rešenja iz domena informacionih tehnologija i telekomunikacija. Zbog toga ću iskoristiti ovaj prostor da tokom januara predstavim najznačajnije trendove. Na primer, nesumnjivo je da će takozvani generativni modeli veštačke inteligencije dodatno napredovati i u svakodnevnu upotrebu uvesti mnoge nove funkcionalnosti o kojima ranije nismo ni razmišljali.

Do sada smo videli kako to izgleda kada sisteme veštačke inteligencije pitamo da nam odgovore na neko pitanje prirodnim jezikom. Oni to rade prethodnom analizom ogromnih količina podataka, izvlačenjem statističkih zakonitosti i dodatnom korekcijom od strane ljudi, kako bi kreirali model sposoban da pravilno protumači pitanje i ponudi odgovor (manje ili više tačan, što je posebna tema). Pored modela koji se bave rečima, raste broj onih koji mogu da proizvedu slike, muzičke numere i video zapise. Očekuje se da već u narednim mesecima oni postanu još napredniji u smislu kvaliteta i originalnosti kreiranih sadržaja. Za sada, u zavisnosti od postavljanog upita, produkti koje dobijamo nisu naročito precizni i zahtevaju nekoliko iteracija da bi postali prihvatljivi. Čak i tada ono što dobijemo po pravilu nije ono što smo zamislili. U skoroj budućnosti će se to promeniti i moći ćemo mnogo više da utičemo na dobijene rezultate. Pored toga, pretpostavlja se da će biti moguća dodatna personalizacija sadržaja. Zamislite da poželite pesmu u stilu svog omiljenog benda, ali na temu koja se vama dopada ili vam je potrebna za konkretnu namenu. Slično, moći ćete da „naručite“ sliku svog kućnog ljubimca izrađenu tehnikom kojom god želite, u duhu poznatih slikara ili fotografa. E sad, da li se takva dela mogu smatrati umetnošću, a njihovo korišćenje dobrim ukusom, potpuno je drugo pitanje.

Ne smemo da zaboravimo da ovako moćne tehnologije sa sobom nose i odgovornost. Naime, već sada se postavljaju pitanja zaštite autorskih prava onih čija se dela koriste za treniranje softverskih sistema, mogućnosti zloupotrebe veštačke inteligencije za plasiranje lažnih vesti, širenje panike i ugrožavanje bezbednosti različitih sistema od kojih zavisi funkcionisanje modernog društva. Srećom, polako širom sveta nastaje zakonska regulativa koja treba da uredi ovu oblast i obezbedi da bez bojazni uživamo u novim tehnologijama. To bi takođe moralo da obeleži novu godinu…..

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *