Zdravlje na daljinu

Pogledaj sve kategorije

2024 - Jan - 30

Ako govorimo o trendovima koji bi mogli da daju osnovni ton tehnološkim inovacijama u godini u koju smo nedavno zakoračili, čini se da telemedicina zauzima jedno od vodećih mesta. Kao što naziv sugeriše, radi se o pružanju medicinskih usluga na daljinu, bez potrebe za odlaskom kod lekara. E sad, kako se tehnologija iz godine u godinu ubrzano razvija, ovaj fenomen već neko vreme prevazilazi okvire telefonskih poziva ili video konferencija sa doktorima. Na koji način i u kojoj meri, pročitajte u redovima koji slede.

Neke od osnovnih prednosti primene savremene telemedicine su mogućnost pružanja pomoći pacijentima u bilo koje doba dana i godine, smanjeno vreme čekanja u domovima zdravlja, sprečavanje širenja zaraze zbog okupljanja ljudi na jednom mestu, kao i značajne uštede u novcu i vremenu, kako za zdravstveni sistem, tako i za pacijente. Dosadašnje analize govore da su korisnici ovih usluga veoma zadovoljni i više od polovine njih smatra da dobija kvalitetniju uslugu na ovaj način. Pored mogućnosti koje pružaju brzi internet i sredstva za komunikaciju, značajnu ulogu u procesu imaju i aparati za stalno nadgledanje stanja pacijenta i prikupljanje dijagnostičkih podataka – bilo da se radi o specijalizovanim namenskim uređajima ili onima iz domena takozvane nosive tehnologije. Radi se pre svega o pametnim narukvicama i časovnicima, ali i sportskim pomagalima, pametnom nakitu, pa čak i mobilnim telefonima. Kontinuirano praćenje određenih parametara posebno je značajno kada su u pitanju hronične bolesti, ali i prevencija kao najbolji način za očuvanje zdravlja. U uspostavljanju dijagnoze i podršci lekarima pomoći će i napredni sistemi veštačke inteligencije, ali i softverska rešenja za optimizaciju procesa, zakazivanje pregleda i brigu o svim aktivnostima. Naravno, jedan od osnovnih zadataka je obuka lekara i drugog zdravstvenog osoblja za pružanje ove vrste usluga, što je već tema za neki budući tekst.

Procene su da će tokom tekuće decenije industrija telemedicine porasti više od deset puta, sa neverovatnom godišnjom stopom rasta od preko 25 procenata. Uz dodatna unapređenja koja treba da obezbede nova tehnološka rešenja, ovo bi značajno trebalo da rastereti kapacitete zdravstvenih sistema širom sveta. To konkretno znači da bismo u slučaju neke buduće pandemije poput kovida bili u neuporedivo boljoj startnoj poziciji….

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *