Petnaest godina od danas

Pogledaj sve kategorije

2012 - Aug - 05

Tehnologiju budućnosti nije lako predvideti, čak se čini da je to danas mnogo teže nego pre nekoliko decenija, budući da razvoj pojedinih oblasti teče takvom brzinom da čak i oni koji pomno prate dešavanja ostaju zatečeni rezultatima i rešenjima. Nedavno sam od jednog velikog istraživača i inovatora u oblasti informacionih tehnologija čuo inspirativnu rečenicu da je tehnologija budućnosti već ovde, samo što nije pravilno raspoređena. Odnosno, da svi današnji aktuelni fenomeni i noviteti postoje već dvadeset godina, samo su prvih 15 bili sakriveni od očiju javnosti i rezervisani za stručnjake u labaratorijama.

Ako prihvatimo ovu tvrdnju, a nemamo razloga da ne verujemo čoveku koji se bavio razvojem ekrana osetljivih na dodir 17 godina pre pojave iPhonea, onda i najveći deo opreme koju ćemo za 15 godina moći da nabavimo u lokalnim prodavnicama postoji već danas. Razlog zašto se već sada ta rešenja ne proizvode masovno leži u činjenicama da još uvek nisu usavršena, da su veoma skupa ili da tržište jednostavno nije spremno da ih prihvati, pogotovo što neretko jedna rešenja zavise od drugih. To sve nije razlog da ne pogledamo šta bismo u našim kućama mogli koristiti za petnaestak godina.

Sećate li se sada već “izlizanog” primera pametog frižidera budućnosti koji je povezan na internet? U narednom periodu slična rešenja mogla bi i definitivno ugledati svetlo dana, i to primenjena na najrazličitije kućne aparate. Nagoveštaj ostvarenja sna o “povezanom domu” je aparat za kafu koji je preko SIM kartice povezan sa servisom proizvođača tako da može da dostavlja informacije o stanju zaliha i automatski naručuje nove količine kafe pre nego što one budu potrošene. Iako za sada namenjen pre svega za kompanije i organizacije, ovakav aparat mogli bismo za koju godinu posedovati i u kućama.

Intel je nedavno na jednoj izložbi predstavio nekoliko futurističkih rešenja. Najzanimljivije je svakako “život bez ključeva” koje podrazumeva prepoznavanje lika i druge biometrijske metode za utvrđivanje identiteta, uz ponovno korišćenje koncepta “povezanog doma” za daljinsko podešavanje i obaveštavanje putem telefona. Tako, na primer, ako dok ste na poslu do vašeg stana dođe majstor i pozvoni na vrata, vi automatski dobijate poruku na telefon, vidite na ekranu ko želi da uđe i možete da mu otvorite vrata, uz opciju podešavanja vremena boravka u kući.

Da li će se pomenuta rešanja primenjivati u opisanom ili nekom drugom obliku teško je predvideti. Jednako tako je moguće da će neka od njih biti prevaziđena i pre nego što postanu aktuelna jer, kao što sam rekao na početku, ubrzanje razvoja dovodi često do apsurdnih situacija da futuristička predviđanja prikazana u naučno-fantastičnim filmovima deluju smešno čak i pre nego što ostvarenja sedme umetnosti završe svoj bioskopski život.

Zanimljivost: Tehnologija koja je ugrađivana u džepne igračke konzole 2000. godine prevazilazila je ukupnu računarsku snagu svih kompjutera koji su postojali do 1969. godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *