Sukob giganata

Pogledaj sve kategorije

2012 - Aug - 12

Ako iole obraćate pažnju na vesti iz sveta informacionih tehnologija, morali ste do sada čuti za maratonski sudski proces koji po osnovu ugrožavanja patentnih prava vode kompanije Apple i Samsung. U stvari, ne radi se o jednom suđenju, nego o nizu tužbi i kontra-tužbi u nekoliko zemalja širom sveta. Kada malo zagrebete po površini suštine spornih patenata, kompleksnosti odnosa dva giganta i mogućih posledica, postavlja se pitanje ima li cela ujdurma ikakvog smisla.

U aprilu prošle godine Apple je pokrenuo tužbu protiv Samsunga za narušavanje (grublje rečeno “krađu”) patenata na rešenjima koja su primenjena kod nekih od uređaja iz Galaxy familije pametnih telefona i tableta. Primedbe su se prvenstveno odnosile na dizajn kućišta uređaja, raspored ikonica na ekranu i još neke detalje. Sudovi u Nemačkoj i Australiji čak su zabranili prodaju tableta korejskog proizvođača na tim tržištima. Samsung je uzvratio kontra tužbom zbog zloupotrebe njihovih patenata u oblasti 3G i WiFi komponenti na iPhone i iPad uređajima, i od tada je praktično pokrenuto vrzino kolo kome izgleda nema kraja.

Zbog čega sve ovo? Jednostavno, borba za prevlast na tržištu mobilnih uređaja, tržištu koje doživljava neverovatan rast i obećava ogroman profit u budućnosti. Samsung je vodeći proizvođač Android uređaja i ozbiljno je ugrozio Apple, pogotovo na američkom tržištu. Sa druge strane, nesumnjivo je da kalifornijskoj kompaniji svi mogu da zahvale za popularizaciju pametnih telefona i osmišljavanje kategorije tablet uređaja. U pozadini se nazire i mogući sukob sa Googleom, tvorcem Android sistema, ali se još uvek malo ko usudi da ih direktno napadne. Google se zvanično drži podalje od ovog sudskog spora, ali kao vodeći partner u Open Handset alijansi proizvođača Android uređaja na razne načine pomaže Samsungu, čak i direktnim prikupljanjem dokaza.

Posebno je pitanje da li neki patenti imaju uopšte smisla i koliko su zakonska rešenja u toj oblasti prilagođena savremenom dobu. Sve vodeće kompanije imaju ogromnu kolekciju patenata, pa se cela priča svodi na to ko ima najviše mogućnosti da na svaku tužbu odgovori kontra-tužbom. Mnogi od ovih patenata su formulisani tako da praktično ne postoji mogućnost da ne budu kopirani. Na primer, Apple je vlasnik patenta koje definiše oblik uređaja kao “pravougaoni proizvod sa sva četiri ćoška jednako zaobljena”. Drugi primer je “pokretanje sistema na uređaju prevlačenjem prsta po ekranu”. Jednostavno, patenti su toliko generički da je teško smisliti neko novo originalno rešenje.

Malo se zna o tome kakvi su poslovni odnosi dve kompanije. Naime, jedna od druge ozbiljno zavise jer je Samsung među najznačajnijim dobavljačima memorijskih čipova za Appleove proizvode, na čemu godišnje prihoduje milijarde dolara. Ozbiljno pogoršanje odnosa nanelo bi nenadoknadivu štetu obema stranama – Appleu kroz ugrožavanje proizvodnje, Samsungu kroz direktne finansijske gubitke, a sve na radost konkurencije. Zbog toga se kompanije u sporu trude da poslovne aktivnosti drže potpuno odvojene od sudskih procesa. Biznis mora da raste i da se razvija, a ostale aktivnosti neka imaju svoj tok. Uostalom, po svemu što možemo da vidimo izgleda da će jedinu koristi iz svega – kao uostalom i u mnogim sličnim situacijama – izvući advokati.

Zanimljivost: Procena je da troškovi sudskog procesa po osnovu patentnog prava, na procenjeni gubitak od oko milion dolara, u SAD iznose neverovatnih 650 hiljada dolara

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *